Succes med sundhedskampagne

VESTRUP/FARSØ: Den 60-årige lagermedhjælper hos Arla Foods Mejeri i Bislev, Bent Busk Nielsen fra Vestrup, er glad for det sundhedstjek, han fik i marts 2011. Ved den lejlighed fik han konstateret diabetes 2 sukkersyge.

Fagforeningsformand Lene Haugbølle fra 3F Midtfjord, byder lagermedarbejder Bent Busk Christensen, Vestrup og kontorassistent Helle Vasegaard, Farsø, på sund frugt.

Som den første arbejdsplads i Danmark gik det nordjyske mejeri med i 3F Midtfjords sundhedskampagne. Sundhedstjekket afslørede, at 57 procent af de deltagende medarbejdere havde for høj fedtprocent, for høje kolesteroltal eller for højt blodtryk. Det medførte, at 15 procent – ligesom Bent Busk Nielsen, blev henvist til egen læge.

– Nu får jeg fem piller om dagen, har lagt kosten om og har tabt 10-15 kilo, fortæller Bent Busk Nielsen, som har været ansat på mejeriet i Bislev i 39 år. Det har forøget min energi og livskvalitet. Jeg spiller motionsbadminton i vinterhalvåret og går mange ture, når vi nyder campinglivet i Hvalpsund.

Bent Busk Nielsen er særdeles tilfreds med, at han via arbejdspladsen og 3F-projektet blev opmærksom på sin sukkersyge.

– Det viser sig, at min sukkersyge er arvelig, idet både min mor og bedstemor led af den, pointerer Bent Busk Nielsen. Godt at jeg kom i behandling i tide.

Kontorassistent smed 17 kg via sundere kost og motion
Også kontorassistent Helle Vasegaard, Farsø, er begejstret for sundhedsprojektet.

– Sundhedstjekket gav mig et ordentligt spark bagi og fik mig i gang med at lægge mine vaner om, fortæller Helle Vasegaard. Jeg fik som led i projektet rådgivning af en diætist. Det betyder, at jeg nu spiser seks gange om dagen i stedet for tre. Desuden har jeg justeret kosten, så den indeholder flere grøntsager.

Den sunde levevis omfatter også en tre km daglig travetur samt to km svømning tog gange om ugen. Motionen danner modvægt til kontorassistentens stillesiddende arbejde. Resultatet af den sundere levevis er ikke udeblevet. Helle Vasegaard har tabt 17 kg.

Tabte sig og stoppede samtidig med at ryge
Mejerist Tina Vejen fra Nyrup, har siden sundhedstjekket tabt sig 12 kg, selvom hun også stoppede med rygning.

– Det har været helt kanon godt for mig at ændre vaner. Jeg spiste for meget og fremfor alt for mange kulhydrater. Nu er det nul ris, pasta, hvidt brød og færre kartofler, oplyser Tina Vejen. Den sunde kost har hjulpet meget på vægt og taljemål.

Også Tina Vejen har haft stort udbytte af at besøge diætist Mette Pilgaard i Aars. Foruden kostomlægning motionerer mejeristen fra Nyrup cirka tre gange om ugen fem km.

Også flere andre medarbejdere har opnået vægttab fra fem til ti kg.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: