Strandby har fået tre kunstneriske byporte

STRANDBY: Lørdag den 29.december havde Strandby Borgerforening fernisering på byens tre nye flotte byporte, som er placeret ved henholdsvis Farsøvej, Løgstørvej og Viborgvej.

Tre lokale kunstnere har i den forbindelse indvilget i at producere og stille et kunstværk til rådighed, som på hver især på sin måde illustrerer Strandby, og byder velkommen til byen.

På den lille byvandring ved ferniseringen med omkring 40 godt påklædte Strandby borgere, fortalte de tre kunstnerne hver især om deres tanker om opgaven. Udover portenes flotte velkomstmotiver er der på bagsiden en ”på gensyn” hilsen.

Det er desuden meningen at der ved forskellige arrangementer i byen, kan opsættes informationstavler på byportene, efter aftale med borgerforeningen. 

Farsøvej:
Dorit Lykke Buus fortalte på byvandringen: – Da jeg fik opgaven med at lave et billede til en byportal i Strandby, blev jeg glad. Det er en udfordring jeg kan lide og min kreative hjerne blev sat i omdrejninger.  

Efter at have lavet nogle skitser, tænkte jeg. OK vi er 3 kunstnere, vi har 3 veje der fører til Strandby.  

Jeg bor på Farsøvej, så den må være min opgave? Så først faldt mine tanker på fjorden, jeg kan lige skimte Limfjorden fra mit værelse/atelier.  

Så kommer skoven, Trend Skov og Uhrehøje Plantage samt Jonassons lille skov. Ofte når jeg går tur, cykler eller kører i bil møder jeg de smukke dyr, så derfor måtte der også et dyr med.  

Jeg elsker at male og tegne valmuer og har dem i haven om sommeren og møder dem på mine gåture, ved vejsiden og i kornmarken i alle de skønne varianter, så de måtte også med. Det er så mine tanker bag byportalen på Farsøvej.

Byporten på Farsøvej er lavet af Dorit Lykke Buus

Løgstørvej:
Byportenes næste kunstner, Joyce Grosswiler fortalte om ”sit” byportskilt på Løgstørvej:   

Jeg vil gerne takke Strandby Borgerforening for opgaven. Jeg er meget beæret over at deltage i Strandby bys portalprojekt.  

Det tog et par tilløb inden jeg nåede frem til resultatet her, der var mange temaer der meldte sig i starten:  

Strandby har skolen, kirken og hallen; der er mange børn, unge og familier – og pensionister. Men så mange motiver kan ikke – på en gang, observeres af forbipasserende trafik.  

Så det essentielle blev selvfølgelig Limfjorden og stranden (muslingeskal), jordbrug (havren), naturen (egeblade med agern) og Margueritruten (symbol på vejskiltene)! Strandby ligger nemlig på Margueritteruten – den nationale kørevejledning over perlerækken af seværdigheder og attraktioner i Danmark, grundlagt i 1980’erne.  

Sommerfuglen skal billedmæssigt bryde den grafiske opstilling. Sommerfuglen symboliserer det flygtige og forbigående som også vi mennesker/beboere er.

Bag byporten på Løgstørvej står Joyce Grossweiler

Viborgvej:
Byportenes tredje lokale kunstner Hanne Skjold Knudsen siger:  

På Strandby kirkes tårn findes et karakteristisk og smukt ur, hvor viseren er udformet som en pil, der består af sol, måne og en sparformet spids. Himmellegemerne drejer over en blå 12-armet stjerne, og viser med ro døgnets og årets rytme. En ro som står i kontrast til den blæst og storm, som ofte kommer ind fra vest og fjorden.  

Trykket, som ligger til grund for byskiltet mod syd, har taget afsæt i kirkens ur, og viser de 12 stjernearme og viseren løsrevet fra urskiven og i bevægelse på vej mod venstre side af trykket. Måske flyver de med vestenvinden. Måske er deres bevægelse et udtryk for, at intet kan stå imod tidens blæst, selv ikke en af dens målere. Måske er det et udtryk for, at hvis vi tør, kan vi lade os gribe af mulighedernes vind og flyve frit for en stund. 

Baggrunden rundt om trykket er perforeret, og der dannes et mønster af huller, som udtryk for at lyset og vinden bevæger sig frit, hvilket bestandigt opleves tæt ved fjorden.

Hanne Skjold Knudsen har udsmykket byporten på Viborgvej, her præsenteret af Karen Østergaard.

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: