Stramt regionsbudget sætter også aftryk i Vesthimmerland

NORDJYLLAND/VETSHIMMERLAND: I dag blev regionsbudgettet for 2024 endelig godkendt i Regionshuset. Det er et stramt budget som ikke kun gælder for 2024 men også for resten af 2023.

Besparelser både resten af året og i 2024
I årets 3 sidste måneder skal der spares 280 mio. og på budget 2024 54 mio. kr. Altså i alt 334 mio. hvilket også sætter sit aftryk lokalt i Vesthimmerland.

Kig på skadeklinik, palliativafdeling og antal planlagte operationer
Konkret fremgår det af sparekataloget, at det kan betyde en hel eller delvis lukning af skadeklinikken i Farsø, samt en mulig flytning af Farsø Sygehus’ palliative afdeling til Aalborg Sygehus. Desuden betyder opbremsningen af udgifterne også, at en del af del af de planlagte ortopædkirurgiske operationer på Farsø Sygehus i resten af 2023 udsættes.

Regionsrådsformand Mads Duedahl fortæller ovenpå vedtagelsen af regionsbudgettet, mandag:

-De budgetter man har lavet rundt omkring på vore sygehuse er ikke blevet holdt.  Der er i 2023 brugt over 250 mio. kr. mere end man har haft budget til, derfor er vi nødt til at bremse op. Vi afviklede ventelister allerbedst i hele Danmark i starten af året, og derfor må vi nu bremse op her i slutningen af året. Jeg kan garantere, at vi har fokus på patientsikkerhed og vi stadig har et godt og stabilt sundhedsvæsen i Nordjylland når vi kommer ud på den anden side. Men vi kan som Regionsråd ikke leve med at vi bruger for mange penge. Vi er nødt til at sikre at der bliver prioriteret. Og det vi investerer i er det allervigtigste for patienterne, såsom kræftbehandling og afvikling af ventelister.

Også kig på ambulancer og akutbiler
Der skal også spares 7 mio. kr på ambulancer og akutbiler.

Hertil siger Mads Duedahl.

-Der har vi fokus på, er at det ikke er A-kørsel, der hvor det er liv, død og blå blink. Det er B- og C-kørsler og altså knap så voldsomme uheld. Der har vi i forligsaftalen skrevet ind, at hvis det skulle vise sig at gå ud over de allervigtigste udrykninger, så ruller vi det tilbage. Så på den måde har vi garderet os at det ikke går ud over det allermest akutte.

Men som omtalt i en anden artikel i denne avis, så har Regionen allerede tidligere i år skåret ned på A-kørslerne, så længe de overholder responstiden

Responstiderne måler for Vesthimmerlands vedkommende hvor hurtigt, at enten en ambulance, akutbil eller paramediciner er på stedet, efter der er blevet ringet 112.

En opgørelse i april 2023, altså før der blev reduceret på paramedicinerbilen i Farsø, viser at responstiderne overholdes i forhold til de servicemål regionen har sat. Men det fremgår altså ikke hvor Vesthimmerland befinder sig i statistikken:

I 67% af tilfældene er en præhospital bil på stedet indenfor 10. minutter. I 90 % af tilfældene indenfor 15 minutter. I 97 % af tilfældene indenfor 20 minutter.

/cf

FAKTA: Det præhospitale beredskab i Vesthimmerland
Paramedicinerbilen i Farsø
Paramedicinerbilen er bemandet med en paramediciner, som på egen hånd kan udføre avanceret behandling af patienter, der eksempelvis lider af åndenød, kredsløbsproblemer, hjertestop eller bevidstløshed. På den måde kan paramedicineren yde livsreddende hjælp, indtil patienten kan transporteres på hospitalet. I paramedicinerbilen findes der udstyr, der gør, at behandlingen kan påbegyndes, så snart bilen er hos patienten.

Akutbilen i Aalestrup
Akutbilen er bemandet med en ambulancebehandler, der er videreuddannet af regionen og derfor har kompetencer til at behandle syge og tilskadekomne på egen hånd. Akutredderen kan yde livsreddende førstehjælp og smertebehandling, indtil ambulancen ankommer.Akutbilen sendes som regel kun afsted, hvis AMK-vagtcentralen vurderer, at akutbilen kan være fremme på skadesstedet inden ambulancen.

Ambulancer:
PREMed har ambulancebaser i Aars, Løgstør og Farsø. Det er dog kun basen i Aars der er døgnbemandet.
Kilder: Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland ig Region Nordjylland

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: