Stor interesse for Hvalpsunds nye undervandsformidlingssti

HVALPSUND: Som et af de første steder i landet, og altså det første sted i Vesthimmerland, har Hvalpsund fået en ”Undervandsformidlingssti” i Limfjorden.

Bag initiativet står Hvalpsund Familie Camping, Vesthimmerlands Kommune, Naturekspeditionen og Foreningen Vandaksen.

LÆS OGSÅ: Undervandssti i Hvalpsund klar til indvielse

60 børn og voksne ville prøve
Undervandsstien blev indviet her til formiddag på en blæsende dag, men det afholdt ikke 60 børn og voksne til at dukke op til indvielsen.

Fjorden gemmer på mange dyr. Her kigger Sofie Midtgaard Skov interesseret til hvad der er kommet i nettet. I lørdags fandt man fjordrejer, hundestejler, krabber, blåmuslinger og østers på fjordbunden.

Udnytte de muligheder fjorden giver
Ideen til de nye vandaktiviteter kommer fra campingværterne på Hvalpsund Familie Camping, Sofie og Brian Midtgaard Skov, som overtog campingpladsen for snart 2 år siden.

-Vi bor i vandkanten med campingpladsen, så det er med at udnytte de muligheder fjorden giver, fortæller Sofie Midtgaard Skov.  Vi er nye, så vi havde brug for hjælp. Derfor kontaktede vi Vesthimmerlands Kommune og blev sat i forbindelse med Karin Winther.

Karin Winther var begejstret for ideen, som en udbygning af de naturbaser, som hun i forvejen har opbygget rundt omkring i kommunen, typisk i skove men også andre naturrige områder, i samarbejde med beboere og foreninger.    

Karin Winther sat på opgaven
Karin Winter gjorde det hurtigt klart, at hun kun gik til projektet hvis det blev et offentligt projekt med faciliteter som var til brug for alle, såvel fastboende som besøgende. Hun vidste også godt, at det var nærmest umuligt at få Kystdirektoratet med på ideen, hvis det ikke var af offentlig karakter ved en i øvrigt offentlig strand.          

Karin Winther, fik således arbejdet med at formulere det offentlige projekt og har haft kontakten til myndighederne. I dette tilfælde Kystdirektoratet og Vesthimmerlands Kommune.       

-Det har været en længere proces end ventet, fortæller Karin Winther, som er stolt af den nye naturvandbase.     

Afgrænset af 8 permanente bøjer
Det skyldes ønsket om at opsætte 8 permanente bøjer ud for stranden, som af den grund skal være angivet med GPS-koordinater.

Men nu hvor ansøgningen er i hus, kan området indenfor de 8 bøjer, ud over badning altså også bruges til at undersøge fjordbunden og dens dyr, enten iført waders med fiskenet, badetøj med snorkel eller i en af de gennemsigtige kajakker som campingpladsen råder over. 

Kan frit bruges af alle
Området kan frit bruges af alle. Waders, net og vandkikkerter udlånes af campingpladsen, ligesom man altså også kan leje gennemsigtige kajakker og SUP-boards når vejret tillader det.

I campingpladsens naturrum kan man frit låne udstyr til at begive sig på undervandsformidling.

I dag, hvor indvielsen fandt sted, stod der en frisk vind ind over undervandsstien og Limfjorden var tæt på at ”Vise skjorteærmer”, som er naturvejleder Karin Winthers betegnelse for at man skal passe på, og vandet på dagen ikke er egnet til kajak og SUP board.                 

Karin Winther er glad for den nye type naturbase. Den kan bruges af alle uden at være afhængig af et arrangement fra Naturekspeditionen. Den kan bruges hele tiden og især på de dage hvor vejret er til det.  

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: