Stor interesse for guidet rundtur i Ertebølle

ERTEBØLLE: Ertebølle er et interessant sted, og der kan fortælles mange andre historier end dem om stenalderfolket.

Aftenrundturen sluttede på Ertebølle strand med bål og den smukkeste solnedgang over Limfjorden.

Derfor deltog også mere end 100 personer i den historie-rige aftenrundtur i Ertebølle i torsdags, hvor det var lokale og lokalkendte fortællere der kunne fortælle om særlige hændelser fra deres egen tid i Ertebølle og andre af mere historisk karakter.

Det var 3. gang at Jægervejens Grundejerforening, Ertebølle Camping og Støtteforeningen for Stenaldercentret stod for tilrettelæggelsen af Ertebølle by Night. Allerede to gange før har samme folkevandring fundet sted gennem Ertebølle efter gode historier. I år var interessen efter gode historier mindst ligeså gældende.

Turen startede ved Ertebølle Gl. skole, hvor den indfødte Bjarno Finderup kunne fortælle om sine drengeår og skoletid. Vibeke Harsberg kunne fortælle om pigeliv, og det ikke var ualmindeligt i Ertebølle at komme ud at tjene allerede som 12 årig. 

Herefter gik turen videre til Stenaldercenteret, hvor Lars Nikolajsen kunne fortælle om Ertebøllehus, der sidenhen blev til Stenaldercentret. Lokale Bent Kjærgaard fortalte om husmandslivet i Ertebølle og særligt om de trange kår under de ekstremt kolde vintre under 2. verdenskrig.  

Den lune sommeraften sluttede af på flotteste vis på Ertebølle strand med solnedgangen i horisonten over Limfjorden.

Mangler materiale
Selvom Ertebølle By Night så sandelig har sit publikum, er det foreløbigt sidste gang arrangementet finder sted, oplyser en af initiativtagerne bag, sommerhusejer Vibeke Harsberg.

– Der er nu blevet fortalt 15 autentiske historier om Ertebølle. Der skal nu graves dybere, siger Vibeke Harsberg, for der findes naturligvis mange flere. Selv har hun studeret adskillelige årgange af det forgangne dagblad Løgstør Avis – og det tager tid, selvom det er nok så spændende.

Hun håber derfor, at nogle kan byde ind med nye spændende historier. For eksempel kunne det være interessant at høre historien om sommerhusområdets opståen, bare for at nævne et eksempel.             

– Vi vil hellere end gerne kunne præsentere 4. udgaven af Ertebølle By Night næste år, hvis 5 nye spændende historier om Ertebølle kan fremskaffes. De skal være af samme almene interesse, som de 15, der allerede er fortalt.   

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: