FARSØ: Den 5. november er det 25 år siden støtteforeningen ved Johannes V. Jensen Museet blev stiftet. For at fejre mærkedagen, afholdes der en eftermiddagsreception på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet, hvor alle er velkomne.
Støtteforeningen som initiativtager
Straks fra sin oprettelse i 1999 overtog Støtteforeningen ansvaret for den mindestue, som nogle år tidligere var blevet indrettet i Johs. V.’s fødehjem på Søndergade 48. Det noget forfaldne fødehjem var ti år tidligere blev overtaget af Lions Club, Farsø, som ved medlemmernes store arbejdsindsats og indsamlede midler formåede at sætte huset i stand og åbne det som en ”mindestue” for Johs. V. i 1991.
Johs V.’s arbejdsværelse 2011
Den første store opgave, som støtteforeningen gav sig i kast med, var at få Johannes V. Jensens arbejdsværelse overført til fødehjemmet i Farsø. Arbejdsværelset var i sin tid blevet overdraget til Nationalmuseet, hvor det efter nogle års udstilling var lagt i depot.
Nationalmuseet var velvilligt indstillet over for ideen, men stillede en række krav vedrørende sikkerhed og opbevaring af de udlånte genstande. Imødekommelsen af disse krav var kun mulig gennem en større tilbygning til museet. Arkitekt Palle Breinholt skabte på den baggrund en spændende tilbygning til fødehjemmet, hvor det centrale var et rum til opstilling af arbejdsværelset. Tilbygningen stod færdig i 2008. Overførelsen af arbejdsværelset fra nationalmuseet var en kompliceret proces, men i 2011 kunne det nye museum indvies.
Et fællesmuseum for Thit og Johannes 2019
Det næste store initiativ, som støtteforeningen stod bag, var igen en udvidelse af museet. Denne gang med sigte på at skabe et fælles museum for de to søskende Thit og Johannes. Thit havde siden 1957 haft sin egen mindestue på skiftende adresser i Farsø, senest på ”Torvet 1”. Efter et længere tilløb var der gennem fondsdonationer og støtte fra Vesthimmerlands Kommune skabt økonomisk grundlag for udvidelsen, så de to søskende i 2019 igen kunne få fælles adresse i Farsø. Indvielsen blev overværet af familiemedlemmer med tilknytning til såvel Thit som Johannes. Sammenlægningen af de to museer var anledningen til, at støtteforeningen ændrede sit navn til Johannes V. og Thits Venner.
En museumshave 2020
Sidste mulige knopskydning på museet med støtteforeningen som bagmand, var anlæggelsen af en museumshave med et nyt udstillingslokale indrettet i en ældre garagebygning på museets grund. Haven, der i sommermånederne er tænkt som et rekreativt sted for museets gæster, kunne tages i brug i 2020. Det nye udstillingslokale i haven har siden været flittigt anvendt til skiftende udstillinger.
Støtteforeningens deltagelse i museets daglige opgaver
Ved siden af disse store anlægsopgaver har støtteforeningen deltaget i planlægningen og realiseringen af museets mange arrangementer, og i det daglige stået for publikumsbetjeningen i receptionen. De frivilliges deltagelse i museets daglige aktiviteter er forudsætningen for, at museet kan tilbyde gæsterne en spændende museumsoplevelse, der som regel afsluttes med en god kop kaffe.
Kontakt til Johs. V.’s og Thits efterkommere
Er andet aspekt af støtteforeningens virksomhed er kontakten til Johs. V.’s og Thits efterkommere, der velvilligt har skænket og udlånt effekter med relations til de to forfattere. Eksempler er malerier, gips- og bronzebuster, bøger, breve mv. Kontakten til efterkommerne og deres deltagelse i flere af museets arrangementer skaber en særlig stemning af autenticitet på museet.
Med støtteforeningen som hovedaktør og i et tæt samarbejde med museumsleder Peter Hørup er det lykkedes at udvikle museet, så det i dag er et af landets største forfattermuseer.