Større udgravning afsluttet i Ertebølle – FOTOS

ERTEBØLLE: Hvert år skylles dele af den oprindelige stenalderboplads ved Ertebølle Hoved væk, når fjorden fra tid til anden slikker sig op ad skrænten.    

Derfor har arkæologer de seneste uger sikret sig værdifuld kulturarv.

Ertebølle skaldyngen er ældre stenalders vugge
Det var med de arkæologiske undersøgelser af køkkenmøddingen i slutningen af 1800-tallet, at det endegyldigt blev fastslået, at der havde været mennesker i Danmark før agerbruget.

Vesthimmerlands Museum har det arkæologiske ansvar i Vesthimmerland og arbejder målrettet med at sikre viden om bl.a. de truede fortidsminder ved Ertebølle. Museet har således de seneste år foretaget undersøgelser på Ertebølle Hoved lidt nord for den berømte fredede skaldynge.

Her er et af de klassiske fund på bopladsen nemlig en flintflække

I dag afsluttede arkæologisk afdeling endnu en vigtig udgravning på lokaliteten. Her er der blevet udgravet bopladsområder, fra ældre og yngre stenalder, i flere lag. Et centralt spørgsmål, som museets arkæologer har ønsket besvaret, er, hvornår lokaliteten først blev beboet af kystens jægere og samlere, og hvornår lokaliteten blev opgivet af de tidlige fiskebønder.

En pilespids
Smuk keramik med mønster

Det er de to arkæologer, Nikoline Fogh Munch Larsen og Simon Kjær Nielsen, der har forestået udgravningen. De har haft forstærkning i form af 21 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet, der – som en del af deres studie – skal på deres anden uddannelsesgravning.  De studerende har deltaget i alle dele af udgravningsarbejdet lige fra afrømning af udgravningsfelter, opstilling af udstyr, overvågning af maskiner, udgravning, fundregistrering og formidling. Der er lavet en del interessante fund, som nu kommer til Vesthimmerlands Museum til videre undersøgelse.   

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: