ERTEBØLLE: Vi har fundet vores nye hjem, lyder det storsmilende fra Harm Paulsen, der er klanleder for en stenaldergruppe, der havde slået sig med på Stenaldercenter Ertebølle i hele sidste uge.
Stenalderfolket har fundet hjem
I 44 år – indtil 2022 holdt gruppen, der består af op til 40 medlemmer, til på Hjerl Hede. Det var indtil Hjerl Hede besluttede sig for at nedlægge deres Stenalderområde. I 2023 var gruppen således for første gang hjemløs og prøvede to nye steder af nemlig Klosterlund ved Bølling Sø vest for Silkeborg samt en prøveweekend i Ertebølle på Stenaldercenter Ertebølle. Valget for 2024 faldt på Ertebølle, og det gør det så åbenbart også fremover. Stenalderfolket har fundet hjem!.
80 årige Harm Paulsen har beskæftiget sig med Stenalderen i over 50 år
80-årige Harm Paulsen er tysker, bor i Slesvig og internationalt kendt for sit arbejde med eksperimenterende arkæologi. Han er en af de førende arkæologer og mentorer indenfor begrebet eksperimentalarkæologi. Eksperimentalarkæologi betyder, at man analyserer og afprøver teorierne i praksis.
Blev tilknyttet Hjerl Hede
Han har siden 1968 og frem til sin pensionering i 2009 arbejdet på Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein, og medvirkede fra 1978 og frem til 2022 til levendegørelsen af stenalderbopladsen på Hjerl Hede
Stenalderbopladsen på Hjerl Hede blev opført i 1952 som en form for eksperiment. Teorierne om byggestil og liv blev efterprøvet. Men i årene efter fik levendegørelsen mindre og mindre historisk præg af stenalderen. Så kom Harm Paulsen til og med sin erfaring kunne han fortælle om, hvordan det måtte have været i stenalderen.
-Både de unge og de mere garvede lyttede til mig, og jeg underviste dem, så vi kunne vise livet mere i overensstemmelse med stenalderens historiske virkelighed, siger han.
Ertebølle er perfekt og kendt
Det vil han nu prøve at overføre til udeområdet ved Stenaldercenter Ertebølle, som han betegner som perfekt. Ertebøllekulturen er verdenskendt og den er jo lige her.
Den eneste anke han har, er at flinten i Ertebølle ikke er af bedste kvalitet. Den er fyldt med sprækker og har et højt indhold af kalk. Det gør den porøs. Så vi henter det på den anden side. Med det mener han Fur.
Klan på 3 generationer
Harm Paulsen har samlet sin klan igennem flere årtier. Vi er tre generationer repræsenteret her, fortæller han, heriblandt hans egne børn og børnebørn som deler hans interesse for stenalderen – særligt jægerstenalderen med bue og pil og flinteøkser.
Jeg har mødt så mange mennesker gennem årene, og det har udviklet sig til et fællesskab mellem venner. Vi sidder sammen om bålet, snakker og får måske en øl. Jeg fortæller og underviser og folk lærer at bruge deres hænder igen. Mine venner er her og min familie er her. Så kan vi sidde her og snakke om flint og diskutere stenalder.
Carla startede som 3- årig og har været med i 20 år
En af de yngre i klanen er 23 årige Carla Andreasen fra Aalborg. Hun kom som 3-årig med via sin moster. Det var på Hjerl Hede. Hun har været med lige siden. I dag laver hun nålebinding, men har også haft en anden stor opgave mens hun har været i Ertebølle.
-Stenaldercentret havde en ræv i fryseren og den har jeg fået lov at flå. Nu er min næste opgave at garve skindet med en blanding af æg og olie for at konservere. Stræk og tørring skal der også til, så det tager vel en 10 timer, fortæller hun
En opgave Carla har prøvet mange gange før. Hun sidder med et fiskeskin foran sig som hun har garvet. Det vil jeg lave til handsker.
Carla Andreasen var også på Stenaldercenteret til prøveweekenden sidste år. Også hun er begejstret for Ertebølle og glæder sig til at komme igen næste år.
/cf
FAKTA:
Stenalderen begyndte med fremstilling af de første stenredskaber for cirka 2,4 millioner år siden. Den inddeles i tre perioder: palæolitikum, mesolitikum og neolitikum. De to første er i Danmark synonyme med ældre stenalder eller jægerstenalder, indtil cirka 4000 f.Kr., mens neolitikum svarer til yngre stenalder eller bondestenalder ca. 4000 – 1700 f. kr.