ERTEBØLLE: Som forhistorie til denne weekends lykkeligelige begivenhed – ”Stenaldercentrets genfødsel” med et nyt udendørs oplevelsesområde, bringes historien om Stenaldercentrets tilbliven. Det er Henning Olsen, der på vegne af Farsø Lokalhistoriske Arkiv, genfortæller historien:
I september 1983 åbnedes en udstilling om Ertebøllekulturen i en garagebygning ved ”Restaurant Bjerget” i Ertebølle. Udstillingen omfattende plancher og en glasmontre med et stykke af køkkenmøddingen. Udstillingen var etableret som et samarbejde mellem Nordjyllands amt. Aalborg museum, Institut for forhistorisk arkæologi ved Aarhus universitet. Udstillingen havde et pænt besøgstal, basseret på en dørtæller.
Den 18. april 1988 rettede folketingsmedlemmerne Jette Thomsen og Knud Østergaard henvendelse til borgmester E. Rabøl Jørgensen. De havde fra deres bopæl i Ertebølle set et hav af turister fare forvildet rundt i Ertebølle for, at se oprindelsen til Ertebøllekulturen. De foreslog, at der blev lavet et museum eller besøgscenter der kunne fortælle om Ertebøllekulturen. Rabøl var med på ideen og fik støtte af økonomiudvalget.
Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af Knud Østergaard, sparekassedirektør Mogens Jensen og kommunaldirektør Henning Olsen. Gruppen fik arkitekt Blegvad, Aalborg til at udarbejde en skitse til et museum placeret ved Bjerget ud mod Limfjorden. Anlægsprisen blev anslået til ca. 3 mio. kr. A.P. Møllers fond bevilgede 300.000 kr. til opstart. Man søgte forskellige fonde bl.a. Skandinavisk Tobakskompagni og Veluxfonden, som var positive, men ansøgningerne endte dog med et afslag.
I starten af 1993 oplyste Søren Christensen, Rørbækcentret, at han var ved at udvikle et projekt ”Landsbyen Himmerland” i samarbejde med Arbejdsmarkedets feriefond. Fonden var ved at omlægge en del af deres støtte fra overnatningsfaciliteter til oplevelsesaktiviteter. Planen var at de Himmerlandske kommuner, hver skulle have en aktivitet, der illustrerede landsbyens udvikling fra oldtid til nutid. Farsø kommune bød ind med Stenaldercentret. Der blev i den forbindelse etableret en selvejende institution ”Stenaldercenter Ertebølle” som skulle arbejde videre med projektet, dog således at kommunen stillede sekretariatsbistand til rådighed for bestyrelsen. Bestyrelsen fik en bred sammensætning med Toft Christensen (Farsø Erhvervsråd), Ove Nørskov(Farsø Turistforening) Bjarne Jensen(Strandby Borgerforening), Keld Jensen (LO Farsø) og Helene Kragh Jacobsen (Kulturelt Samråd). Toft Christensen blev valgt som formand
Nordjyllands amt havde meddelt at den oprindelige plan om placering ved ”Bjerget” ikke kunne godkendes, hvorfor bestyrelsen undersøgte alternative placeringer. Efter møder med Nordjyllands amt, valgte man en placering nord for ”Ertebøllehus” som amtet kunne godkende. Bestyrelsen indgik herefter en betinget aftale med ejeren Jette Thomsen om køb af arealet. Samtidig bad man Arkitekt Thomasen fra Farsø om at udarbejde et projekt. Anlægsudgiften blev anslået til 7 mio. kr. Samtidig udarbejdede kommunen en lokalplan for området, der åbnede mulighed for etablering af museet.
Den 23. marts 1994 bevilgede Arbejdsmarkedets Feriefond et rente- og afdragsfrit lån på 5.660.000 kr. og et tilskud på 1.140.000 kr. Den 12.april blev der bevilget 1,5 mio.kr. af EU’s mål 5b midler. Den 13. september 1995 godkendte kommunalbestyrelsen en garanti på 400.000 kr. til anlæg af Stenaldercentret
Der var dog fortsat problemer med amtet med hensyn til placeringen. Der kom mange indsigelser fra lokale beboere i Ertebølle. Amtet sagde nu nej til lokalplanforslaget, med den fastlagde placeringen nord for ”Ertebøllehus”.
Den 26. maj 1994 blev der derfor holdt et møde mellem kommunens økonomiudvalg og amtets teknikudvalg. Under dette møde bemærkede teknikudvalgets formand, at såfremt centret kunne placereres i en eksisterende bygning, så han ingen problemer med etableringen. Centrets bestyrelse handlede på det grundlag hurtigt, og fik en aftale med Jette Thomsen om køb af Ertebøllehus, som med en tilbygning blev det fremtidige Stenaldercenter. Herefter blev der udarbejdet projekt og licitationen 28. maj 1996.
Samtidig blev Vagn Pedersen ansat som projektleder. Han havde et stort kendskab til oldtidsfolkets levevis og var en dygtig flinthugger. Men han var selvlærd, hvilket bevirkede at en del af den akademiske, nordjyske museumsverden modarbejdede centret, hvilket besværliggjorde bestyrelsens arbejde.
De økonomiske trængsler var dog ikke forbi. Feriefonden tilkendegav overfor bestyrelsen, at den fandt, at det var ”for dårligt” at kommunen kun ville yde garanti for de 400.000 kr. i stedet for et tilskud. Fonden betragtede det som et manglende engagement i projektet. Bestyrelsen søgte derfor kommunen om, at ændre garantien til et tilskud. Dette godkendte kommunalbestyrelsen i mødet den 14. februar 1996 med megen surmulen.
Centret blev indviet den 5. juni 1997 med stor festivitas og under overværelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe.
Centrets fortsatte drift blev lidt af et mareridt. Feriefonden investerede yderligere 1,9 mil. kr. til en udbygning uden at det dog forbedrede driften. I 2002 konstateredes et underskud på 270.000 kr. og da pengeinstitutternes underskudsgaranti ophørte med dette år blev der udarbejdet en redningsplan hvorefter kommunen skulle yde et driftstilskud årligt på 165.000 kr. i 5 år, Sparekassen Farsø skulle købe fribilletter for 67.500 kr. og ydede et lån på 175.000 kr. Feriefonden skulle yde et lån på 175.000 kr. Feriefonden gav imidlertid afslag på at medvirke til en sådan kortsigtet løsning. Aftalen faldt således bort.
Den 9. april 2003 godkendte kommunalbestyrelsen med 9 stemmer mod 6 at yde et tilskud på 50.000 kr. mod at Sparekassen Farsø garanterede driften i nogle måneder. Denne beslutning blev ændret på kommunalbestyrelsens møde den 23.august 2003. Feriefonden havde den 25. juni 2002, efterforhandling med Toft Christensen og besluttet at bevilge et tilskud på 697.000 kr. og et lån på 250.000 kr. med en løbetid på 25 år. Sparekassen havde indvilget i at medvirke på de oprindelige vilkår. På det grundlag bevilgede Kommunalbestyrelsen 165.000 kr. i årlig støtte i 5 år med 8 stemmer for og 6 imod(Tage Jensen, Jette Thomsen, Niels Krebs Hansen, Thorkil Fransgaard, Kirsten Moesgaard og Carlo Nielsen)
I slutningen af 2005 var der atter økonomiske problemer, idet bestyrelsen forventede et underskud på ca. 100.000 kr. især på grund af færre besøgende. Sparekassen havde givet tilsagn om et tilskud på 50.000 kr. såfremt kommunen ville yde et tilsvarende tilskud. Den 11. januar 2006 godkendte kommunalbestyrelsen tilskuddet med 9 stemmer for og 5 imod.
Driften haltede fortsat og slutresultatet blev at centret i 2013 blev en del af Vesthimmerlands Museum.