Stenaldercenteret skal være en aktivt og inspirerende sted

ERTEBØLLE: Hvis man går med den forestilling om, at det der skete for 6-7000 år siden er kedeligt og må være noget ”støvet”, så bliver man ”skuffet” når man tropper op på Stenaldercenteret i Ertebølle

Hvis der er noget, der er kedeligt, så er det den ufortjente og omtumlede tilværelse, som det ellers meget levende Stenaldercenter, har haft i al den tid det har eksisteret. Og hvis Stenaldercentret ikke hører hjemme i Ertebølle, som har givet navn til Ertebøllekulturen, hvor så?, vil mange mene.

Centrets nuværende leder Søren Hansen har givet stedet et frisk pust, og det blot efter få måneder på stedet. Ideerne florer i stort tal hos Søren Hansen og mindst ligeså mange hos stedets øvrige personale, der er personer i et CKA’ forløb, altså en afklaring om deres videre jobforløb via Jobcenter Vesthimmerland.

Siden Stenaldercentret åbnede for sæsonen den 1. juni, har der ud over at få gjort stedet klar såvel udvendig som indvendig også kommet nye aktiviteter til for børnefamilierne. – Det skal være sjovt, at indleve sig i den særlige tidsalder, hvilket den store sandkasse med mulighed for arkæologiske udgravninger efter potteskår og lerkugler er et eksempel på, sammen med det selvopfundne stenalderkroket på plænen foran centret, fortæller Søren Hansen.

Herudover nævner han centrets stammebåde, bueskydning, bålplads og legeplads, som andre aktiviteter man normalt ikke finder på et museum, men kun på et oplevelsescenter, som Stenaldercentret er.

For Søren Hansen er det vigtigt, at Stenaldercentret giver de besøgende individuelle oplevelser. Man fornemmer hurtigt, om det er den arkæologiske udstilling med en guidet rundvisning, som de besøgende er ude efter, eller om det er de anderledes udendørs aktiviteter som især børnefamilier i timevis ønsker at hygge sig med.

Lena Monrad er for øjeblikket et af centrets erfarne kræfter. Efter et sygdomsforløb er hun nu endt i CKA, men de erfaringer han har i rygsækken kan vise sig at være guld værd for Stenaldercentret. Efter flere år som aktivitetsmedarbejder på Fyrkat ved Hobro ved hun hvordan de besøgende får en god oplevelse med sig hjem. Hun er en inspirator sammen med centerleder Søren Hansen, der giver en særlig indbydende og livlig stemning på Stenaldercentret, der giver såvel de besøgende som de øvrige medarbejdere på centret lyst til vide mere og involvere sig.

– Det er motiverende og spændende, at man har et medansvar for hvordan stedet kommer til at fungere, lyder det fra Lena Monrad. Og lige netop disse ord er grunden til at Jobcenter Vesthimmerland er gået ind i projekt Stenaldercentret.

For blot få måneder siden var Stenaldercentret i den grad lukningstruet, men med fremsynethed fra bl.a. Søren Hansen der på det tidspunkt sad i Stenaldercentrets bestyrelse og for øvrigt også er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands kommune, øjnene han muligheden for både at spore arbejdsledige på rette kurs i et afklaringsforløb og samtidig en mulighed for at fremtidssikre Stenaldercentret. Indtil videre ser begge projekter ud til at lykkedes.

Ud over at være centerleder fungere Søren Hansen altså også som en form for mentor og inspirator for de arbejdsledige i et CKA’ forløb. To roller han begge finder meget spændende. Med en baggrund som bygningskonstruktør med selvstændig virksomhed indenfor byggeri og udlejning har såvel glæden over at kunne skabe selvstændigt og inspirere andre med sig i bagagen.     

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: