UHREHØJE: Det er ikke kun fuglene, der har registret at dagene er blevet længere, og en ny sæson er på vej. Det har naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune også, som har holdt vinterpause i januar, og nu slet ikke kan vente med at komme ud med nye ideer og inspiration til naturture for hele familien.
Naturekspeditionen holder sæsonstart ved indgangen til vinterferien, nemlig i dag fredag kl. 19-21. Her inviteres børn og voksne til naturbasen i Uhrehøje Plantage
-Her kan man komme og se Orion og Sirius himlens klareste stjerne og tag på ugletur med lommelygte i Plantagen, opfordrer Karin Winther, og fortæller:
Vi lægger ud med at se mod stjernerne og lytte til uglerne, to spændende oplevelser lige nu, da det er i februar. Orion dominerer aftenhimlen og naturuglerne tuder. Orion står mod syd ved 20-tiden midt på måneden, og en linje gennem de tre stjerner i Bæltet rammer Sirius i Store Hund.
Karin Winther har allieret sig med stjernekigger Knud Erik Hansen, der vil stå klar med kikkert og vil fortælle om stjernerne på himlen.
Efterfølgende er Vesthimmerlands Kommunes Nature Rangere og naturvejleder Karin Winther klar med naturbasens uglenatløb.
For på naturbasen i Uhrehøje høres også uglernes tuden. Det er natuglerne!.
Naturvejleder Karin Winther og Nature Rangerne vil efterfølgende byde om viden om natuglerne og invitere ud på naturbasens uglenatløb.
Karin Winther fortæller, at man for øjeblikket om aftenen kan opleve natuglen i Uhrehøje Plantage. Natugler kan høres med det karakteristiske og for nogle uhyggelige uh huuuh. De kan høres året rundt, men fra februar og et par måneder frem er de ekstra aktive. Der har de et territorium, der skal forsvares og en eventuel hun på reden (i et hult træ eller i en opsat uglekasse), der skal informeres om eventuelle farer. Senere er det ungerne, der skal lære, hvordan en han-natuglestemme skal lyde. Naturuglehannen har travlt da han skal finde føde til både sig selv og hans mage, som måske allerede nu ligger på æg, men med den milde vinter, som vi har haft, er der mange mus at finde – både i skoven og ude i det åbne land.
Ofte ses hannerne på faste hvilepladser, som de benytter om dagen, når de sover. Man kan være heldig at finde pladsen, hvis man finder et sted med mange uglegylp på jorden – så kig op! Måske sidder der én og kigger ned på dig. Uglegylp indeholder normalt mange grå musehår og knogler fra de mus, der er slugt i én bid. Uglemaver udskiller ikke saltsyre, som for eksempel os og rovfugle, så derfor kan man samle et helt puslespil af de fineste museknogler, og så kan man også fastslå, hvilke mus uglerne har nedlagt.