HVALPSUND/STRANDBY: Vesthimmerlands Kommune har solgt den tidligere Louns-Alstrup Skole.
Derfor er sprogskolen for asylansøgere lige nu ved at flytte til en anden kommunal bygning, nemlig LBO’en i Strandby, der senest husede Vesthimmerlands Naturfriskole frem til udgangen af 2018.
Chef for Asylcenter Vesthimmerland, Peter Riis Kristensen, ser frem til flytningen, som der har været udsigt til i et stykke tid.
Grundet Corona-restriktioner er der lige nu ikke undervisning, og derfor benytter man tiden til at pakke borde, stole og andet der bruges i undervisningen i Hvalpsund sammen og flytte det til Strandby.
Sprogskole i Hvalpsund siden 2013
Den tidligere folkeskole, Louns-Alstrup Skole, blev efter at have stået tom i halvandet år, i starten af 2013 til en sprogskole. Asylcenteret i Ranum, der på det tidspunkt, kunne huse op til 200 asylansøgere havde i nogen tid været på udkig efter egnede undervisningslokaler og faldt derfor over Louns-Alstrup skole, der i størrelse og indretning stemte overens med asylcentrets behov.
Siden 2013 har Asylcenter Vesthimmerland haft sprogskole på den tidligere Louns-Alstrup Skole. Nu er behovet for plads mindre, og derfor har Vesthimmerlands Kommune solgt ejendommen og i stedet tilbudt sprogskolen den tidligere LBO bygning i Strandby.
Skolen blev derfor sat i stand og i løbet af kort tid havde ca. 100 asylansøgere deres sprogundervisning her.
Ifølge udlændingeloven skal alle asylansøgere, der fyldt 18 år og som ikke har modtaget endelig afslag på asyl, modtage undervisning. Undervisningen består af dansk sprog, dansk kulturforståelse og danske samfundsforhold. Der undervises 25 timer om ugen og det er CKU Himmerland(Center for Kommunikation og Undervisning), der står for undervisningen.
Færre elever og færre kvadratmeter
I dag er antallet af asylansøgere dog langt mindre og færre modtager derfor undervisning.
-P.t. ligger vi på 20-30 voksne der tilbydes sprogskole. Derfor passer de færre antal kvadratmeter i Strandby også bedre, ligesom der er kortere afstand fra Ranum til Strandby.
De færre elever og de nye lokaler i Strandby giver nye måder at undervise på så man ikke er låst fast på traditionel tavleundervisning, men også kan arbejde i grupper og bidrage med en anderledes og mere udviklende undervisning, fortæller Peter Riis Kristensen.
Strandby borgere vil også gerne bruge hus og område
Også Strandby Borgerforening har budt ind på brug af lokalerne.
-Vi har nogle borgere i byen som godt kunne tænke sig et lokale til aktiviteter såsom kortspil, billard o.lign., fortæller formand for Strandby Borgerforening, Kalle Serritzslew, og det er der helt sikkert plads til i huset – ikke mindst aften og eftermiddag.
-Men vi er lige så interesserede i det store udenomsområde, som er blevet endnu større efter at Strandby Gl. Skole blev fjernet sidste år, siger Kalle Serritzslew. Vi har nogle ideer til et spændende grønt område.