Spørgsmålet er ? – FOTOS

ULLITS: Her til eftermiddag kunne der afsløres endnu et element i ?-arken, som er området omkring Sognegården i Ullits. Der var tale om signaturen for området, nemlig en parkbænk formet som et spørgsmålstegn.

Over 50 personer var mødt op til afsløringen af bænken

Det er sognepræst Troels Laursen, der sammen med menighedsrådene i Ullits, Foulum og Svingelbjerg har stået for projekteringen af ?-arken.

Troels Laursen bød velkommen foran de ca. 50 fremmødte til indvielsen. Han sagde: 

-Velkommen til denne afsløring som er en del af projektet omkring Sognegården og parken, der staves med et spørgsmålstegn. Bænken som vi skal afsløre i dag er en bænk til at sidde på for at undre sig lidt og stille spørgsmålstegn. Ligesom parken, så er designet lavet helt med hænderne, nemlig af kunstner Peter Max-Jakobsen. For at det har kunnet lade sig gøre, så har Fonden for Sparekassen Farsø, givet os pengene til denne del af projektet med bænken. Det er vi tusinde mange gange glade for, ellers er parken ind til videre betalt af menighedsrådenes egne midler.   

Her ses Hanne Krogh Sørensen fra Vestjysk der overrækker donationen til bænken til Peter Max-Jakobsen og Troels Laursen

En forundringspark
Hele parken er en forundringspark Det hele i disse bakker er et stort spørgsmålstegn. Hvis man starter nede i prikken, så kan man gå rundt hele vejen og se nye forskellige ting, som når man går og undrer sig. Grunden til at parken hedder ”spørgsmålstegn med ”ark” bagefter”, er fordi det er Noahs ark. Det sted hvor man kunne overleve alle tingene ved at gå rundt og undre sig. Og der er 44 lamper i. Nogle har set det om aftenen, så man kan se selve spørgsmålstegnet. Det kan i hvert fald flyverne. Vi kan lave forskellige farver lys. Vi har ikke helt lært det endnu, men vi kan lave 99 forskellige farver. Det er meningen, at vi lyser op, når vi begynder at nærme os højtiderne. Der ligger også sten i anlægget, som har symbolik.  Der er 3 sten på Markvænget-siden som er Faderen, Sønnen og Helligånden. Dem kan man sidde på. Jeg regner med at vi kan bruge dem i konfirmandundervisningen. Derudover kommer der en lille birkeskov med cirkler af birketræer.

Dette er ”prikken” i parkens spørgsmålstegn, der samtidig er en af indgangene til Sognegården i Ullits

Fortællinger om de 3 sogne
Det græs vi står på er Svingelgræs. For det er sådan, at vi skal fortælle om vore tre sogne. Svingelbjerg er det sogn der kommer med svingelgræs, som er lidt gyldent græs når det er højere. Lige nu slår vi det for at det bliver tæt. Men det er faktisk meningen, at det skal passe sig selv med årene, for vi skal også tænke i biodiversitet. Vi skal tænke i en park hvor dyrene faktisk kan overleve, så det bliver Noahs ark. Bakkerne er også tænkt som det morænelandskab som vi har ude ved Lerkenfeld Å. Det er det istiden skabte heroppe midt på heden, derfor har vi også en lyngbakke.

?-arken er ved at tage form men er dog ikke helt færdig endnu. Der mangler stadig elementer. Til gengæld er det fri adgang til at bruge den og bevæge sig rundt i spørgsmålet

I den side af parken hvor Ullits er ligger der et skib. For det er historien om en kærlighed som ikke blev til noget, nemlig den om prinsessen der kom fra Polen og skulle herop og giftes med en høvdingesøn. Skibet gik ned herude i Louns bredning. Hun hed Ullits, og derfor hedder Ullits det her mærkelige navn. Lits findes ellers kun i bynavnene sydpå nede ved Lolland Falster. Det kommer fra Polen. Hun er kommet herop. Hun blev ikke gift, men gik ned med mænd og mus herude, siger legenden. Derfor er der selvfølgelig også røde roser i skibet. Skibet her er ladet med kærlighed. Det er også noget vi kan bruge i undervisningen.

Og så har vi Foulum Sogn, som er det største sogn i pastoratet. Det er ikke helt færdigt. Men Foulum sogn bliver fuglekasser, for som I ved er foul – fugle og um det tyske for sted – så fuglenes sted. Fuglekasserne bliver lavet sammen børnene på Ullits skole. Det bliver også nogle kasser som Peter Max-Jakobsen bliver involveret i. De skal laves, så de forhåbentlig i foråret kan komme op, hvor vi har en Ullits Skole og så en Ullits Friskole efter sommerferien.  Det bliver når vi har skrabt lidt flere penge sammen.

Kunstner har været med fra starten
Kunstner Peter Max-Jakobsen har været en del af ?-arken siden 2013, hvor Sognegården stod færdig.

Han sagde: Bænken er ligesom parken spørgsmålsformet. Det hele handler for mig om, at religion stiller spørgsmål som ingen kan svare på, som man selv må opleve. Er der en himmel, eller er det bare en god historie. For mig handler det om at have steder hvor man kan trække sig væk fra det hurtige liv, hverdagen og alt det der praktiske der sker. Jeg ønsker med denne bænk, at man sætter sig lidt til side fra ”sporet” og ager en halv time for sig selv.

Bænken er spørgsmålsformet. Det giver faktisk mulighed for at bruge den på to måder. Man kan sidde på normalt på den ene side og læne sig op ad den på den anden side. Den er lavet så tilpas lille, at der kun kan sidde to. Det er med fuldt overlæg. Der kan måske sidde en lille familie.

Efter afsløringen af bænken blev den prøvet af, og der kan sidde op til fire personer på den til eftertænksomme tanker eller snak.    

/cf

FAKTA: Om Sognegården i Ullits: 
Sognehuset er opført af Svingelbjerg, Foulum og Ullits sogne. Huset bruges først og fremmest af sognenes beboere til sognearrangementer og undervisning af minikonfirmander og konfirmander. Desuden har sognepræst Troels Laursen sit kontor her.
Sognegården er tegnet af Henning Pilgaard fra tegnestuen Fjelsø Mejeri. I designet er et jernbanespor gennem bygningen, Det er det gamle jernbanespor, som fik gang i byen i sin tid. Sognegården er omgivet af  en park med ”Land-art” udtænkt af kunstneren Peter Max-Jakobsen. Det er en park med bibelske elementer, så den også – udover at være et grønt rekreativt sted i byen – kan bruges i undervisnings øjemed og fortælle om pastoratets tre sogne og kirkers historie.

Ullits Sognegård

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: