HVALPSUND: I denne uge for 50 år siden blev der afholdt DDS-spejderlejr på arealerne ved Herregården Hessel.
17.000 spejdere på lejr ved Hessel
Man kan have svært ved at forestille sig det, men over 17.000 spejdere havde slået lejr i en uge, og det var den hidtil største korpslejr med deltagelse af såvel danske som udenlandske spejdere.
Første landslejr for både drenge og pger
Det Danske Spejderkorps blev stiftet i årene forud for korpslejren på Hessel. Før da havde der været to spejderkorps – de blå (drengene) og de gule (pigerne). De havde tidligere haft deres egne lejre, og ved sammenlægningen var der ønsker om, at man lavede en samlet stor korpslejr. Det var altså første gang at drenge og piger var samlet på samme lejr, og det valgte sted blev på Louns halvøen ved Hessel, hvor der var god natur og fjord.
Plads til 20.000 mennesker
Lejren var planlagt til at skulle rumme 20.000 mennesker; juniorer, spejdere, seniorer samt ledere og gæster. De fleste af spejderne ankom til lejren med bus efter at være kørt med tog til Hobro eller Viborg. Så busser kørte selvsagt i pendulfart mellem togstationerne og lejren ved Hessel.
Opdelt i bydele
Omkring den centrale samlingsplads blev der etableret 13 bydele som alle havde egne boder og tekniske installationer. Lejren havde to supermarkeder. Et i den nordre og et i den søndre del. Her kunne spejderne købe alt hvad de skulle bruge til den daglige madlavning, som naturligvis på ægte spejdervis – blev lavet over bål.
Farvede bøllehatte havde praktisk funktion
Hver spejdergruppe opbyggede deres egen lejr, som var gruppens base for madlavning, søvn og opgaver. Når der var fællesarrangementer, havde nogle grupper været så opfindsomme at udstyre egen spejdergruppe med bøllehatte i samme farve. Der var således bøllehatte i alle regnbuens farver som satte ekstra kolorit på lejren og altså havde et praktisk formål med så mange spejdere samlet på et sted. For som bekendt er spejderuniformer jo ens.
Gasolin gav koncert
I 1974 var Gasolin det absolut største musiknavn i Danmark med Kim Larsen i front. Og et af landslejrens højdepunkter var da Gasolin gav koncert for de 17.000 spejdere – altså en pæn stor festival. Hertil kom at mange i lokalområdet havde hørt om koncerten og derfor med på en lytter som gav trafikkaos på de små veje omkring Louns og Hvalpsund.
Se udstillingen om korpslejren på Herregården Hessel
I anledning af 50 året for korpslejren er der lavet en udstilling om lejren På Hessel. Den er lavet af Per Lyngby fra Farsø, der med sin tilknytning til DDS, har haft mulighed for at indsamle historie og ting fra korpslejren på Hessel. Udstillingen kan ses i cafeen på Herregården Hessel resten af denne sæson, men er altså meget aktuel i denne uge, da helt præcis er 50 år siden (23. – 31. juli 1974.
Kilde: Udstillingen Korpslejren ved Hessel af Per Lyngby.
/cf