Solceller på tagene – værn om natur og landskaber!

Jane Bonnerup, SF

Jane Bonnerup, SF

Jane Bonnerup, SF – 2. Viceborgmester i Vesthimmerlands Kommune
Næstformand i Kultur og Fritidsudvalget
medlem af Teknik og Miljøudvalget og Klimaudvalget

Solceller på tagene – værn om natur og landskaber!

Sidste mandag havde vi igen solcelleparken ved Mosbæk på som punkt i Teknik og Miljø udvalget. Vindmølle- og solcelleprojektet i Svoldrup Kær var på dagsordenen på sidste møde. Jeg er i arbejdet med de mange nye VE ansøgninger blevet klogere på min indstilling til solcelleparker og stemte derfor imod begge.

I SF er vi selvfølgelig som udgangspunkt helt klar på den grønne omstilling og klar på at alle bør bidrage, men udviklingen er gået fra, at det har været idealismen som den store kraft i arbejdet med vedvarende energi, til at pengespekulation fylder en større og større del.

Når vi ser en stor andel af solcelleparker i ansøgningerne, hænger det bl.a. sammen med at solceller både er billigere i tilslutning og puljen af VE-midler til lokalbefolkningen er mindre pr kWh end for vindmøller.

Set med vore øjne, risikerer vi at miste en stor del af den herlighedsværdi, vi har i de smukke landskaber i kommunen, hvis vi ikke rydder op i ansøgningerne og stiller klare krav til rammer for opstilling af solceller. – Gode rammer for både naturen og det visuelle landskabsbillede.

DN opfordrede i et høringssvar kommunen til, at være så konkret som muligt i lokalplanen, for at øge naturværdien og biodiversiteten mest muligt i projektarealer. Det bakker vi op om og jeg stemte derfor nej til at lade projekterne gå videre. Vi mener det giver mest mening, at alle solcelleparker i Kommunen, også de projekter vi allerede har sendt i høring, skal opsættes under disse rammer.

Jeg tror på at vi kan vedtage klare rammer, der tager hånd om miljø, natur, lokalbefolkning og herlighed.

Vi har derudover i SF et budgetforslag til fremme af solceller på kommunale tage – ansøgning om økonomi til at oprette et kommunalt solcelleselskab. (da vi ellers ikke har mulighed for at sætte solcellerne op i kommuneregi) De fleste er enige om at solceller hører hjemme på tagene, så nu må vi se at gå forrest.

Som det er nu, kan kommunen kun etablere solceller i forbindelse med nybyggeri eller gennemrenoveringer og kun til dækning af bygningens ”energiramme”.

Energirammen er en teoretisk beregning af den energi, bygningen skal bruge på ventilation, varme, køling, belysning i kontorer og pumper. Forbrug til computere, servere, køkkener m.m. er ikke en del af bygningens energiramme.

Kommuner må derudover kun sætte solceller på eksisterende tage, hvis de opretter et selskab at administrere det under. Selskabet skal have en bestyrelse, der skal afregnes moms og skat, regnskabet skal påtegnes af en revisor og der skal ansættes medarbejdere for at drive selskabet. Økonomien ikke regnes i kommunens eget økonomisystem, men der skal investeres i et separat system, der kan håndtere selskabets økonomi.

SF foreslår derfor en kommunal investering i selskabsoprettelse

Forslaget skal ses som et grønt tiltag. Kommunale elproduktionsvirksomheder er omfattet af modregningsreglerne i elforsyningsloven og i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Det kommunale Solcelleselskab må derfor ikke tjene på at sælge elektriciteten til kommunen. Trods kravet om omkostningsneutralitet giver tiltaget, som en klimahandling, god mening.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: