Skoler på inspirationstur til Sverige

ULLITS/VESTRUP/AALESTRUP: Seks repræsentanter fra Ullits, Vestrup og Aalestrup Skoler har været på studietur til Lund Kommune i Sydsverige.

Formålet med turen har dels været at søge inspiration til Udeskoleprojekter, dels at afsøge om der på længere sigt vil være mulighed for kontakt mellem og eventuel udveksling af elever.

Turen blev arrangeret og afviklet under rammerne af EU-programmet Erasmus+, der med økonomiske midler blandt andet støtter udveksling og videndeling i forbindelse med uddannelse.

De tre skoler havde sendt både pædagogisk personale og ledere af sted, med det formål at besøge Naturskolan i Lund og omkringlæggende offentlige skoler. Lund Kommune har valgt at ansætte fem medarbejdere, der fungerer som konsulenter for kommunens skoler og dagtilbud. Omdrejningspunktet for Naturskolans arbejde er, at inspirere til at flytte undervisningen ud af klasselokalet, så læringen foregår i mere praksisnære og naturlige omgivelser.

Netop Udeskoletilgangen er fælles for de tre skoler fra Vesthimmerland. Udeskole praktiseres på forskellige måder og mere eller mindre på skolerne. Fælles er dog en tro på, at mange børn lærer bedre, når de er ude, hvor de kan bevæge sig friere og opleve og sanse ting og fænomener. For skolerne i Vesthimmerland, er det ikke kun naturen, men også kulturen der inddrages i udeskole-projekterne.

På besøg på tre forskellige kommuneskoler hørte man om børn, personale og lederes erfaringer med udeskole, der på svensk hedder Utenomsskole. Alle steder kom man ind på, at man ved at flytte undervisningen ud af klasselokalet, hvor der er højere til himlen, skaber miljøer, der i højere grad inkluderer og øger trivslen for de fleste elever.

Ullits, Vestrup og Aalestrup Skoler vil nu forsætte samarbejdet om skoleudvikling i retning af mere Udeskole. Det er håbet, at flere vil tilslutte sig hen ad vejen. I netværket vil man forsøge at inspirere hinanden og hjælpe hinanden med at omlægge undervisningen så den fortsat relaterer til nationale mål og strategier for et højt fagligt, socialt og personligt udbytte. Det er vigtigt for skolerne, at videreudvikle Udeskole i en målrettet, ambitiøs og professionel retning.

Danskerne har bestemt lært noget hos broderfolket i Sverige, men de ser sig også i stand til at kunne give noget i bytte. Om det bliver muligt også at udveksle på elevniveau er på nuværende tidspunkt uvist, men det undersøges forsat.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: