Af: Per Cæsar Torp, Søvej 11, Farsø
Har du lagt mærke til, at flere grave på Farsø Kirkegård har fået plantet et lille skilt, hvor der står “Må ikke tages i brug”
Skiltet betyder, at i takt med at gravstedet udløber, må det ikke længere bruges til kistebegravelser, men skal i stedet omlægges til et grønt område, og hækkene fjernes.
Det sker som led i Menighedsrådets nye omfattende udviklingsplan for Farsø Kirkes gamle kirkegård. Planen omfatter i første omgang den sydlige del af kirkegården (overfor Sognehuset)
Planen blev ikke, som Menighedsrådet forventede, vedtaget p.g.a. indsigelse fra et menighedsrådsmedlem og er derfor udsat til beslutning på menighedsrådsmødet den 7. maj.
Planen har også givet anledning til flere spørgsmål og bekymringer udenfor Menighedsrådet, hvor spørgsmålet er, hvilke konsekvenser den nye omfattende plan vil have for kulturhistorien, tilgængeligheden på kirkegården og de nuværende grave.
Menighedsrådets ønsker med den nye plan er at koncentrere kistebegravelserne i den eksisterende traditionelle gravstedsstruktur nord for kirken og nedlægge traditionelle kistegravsteder i området syd for kirken. Området skal i stedet laves om til et grønt plæneområde, og arbejdet er allerede i gang ved at sikre, at udløbne gravsteder ikke bliver brugt igen.
I den sydøstlige del planlægges et ”udviklingsområde” til specificeret (ensartet) urne og kistebegravelse, med ensartede gravstensplader, hvor der ikke er mulighed for individuelle personprægede grave eller gravsten. Planen er, at gravsteder og stiarealer skal nedlægges og omlægges til græsareal.
I planen er der ligeledes gravsteder der ønskes flyttet. Omlægning af stier og de større områder til græsplæne vil begrænse tilgængeligheden på kirkegården. Indblik fra hovedgaden og Søvej til kirken begrænses af lindetræer langs kirkegårdsdiget.
Det er forståeligt, at der skal ske tilpasninger på kirkegården p.g.a. færre kistebegravelser, men hvorfor kan det kulturhistoriske look ikke bevares?
Hvorfor skal der også være et specifikt område for urnebegravelse på sydsiden, når der allerede er indrettet områder på nordsiden og på den nye kirkegård. Der er jo ligeledes ingen hindringer for urnenedsættelser på eksisterende gravsteder.
Hvorfor skal store dele udlægges til græsplæne med deraf nødvendige flytninger af gravsteder og sletning af stier?
Med tiden forsvinder den nuværende kulturhistoriske arv, som erstattes af græs! I stedet bør man frede flere af de smukke og bevaringsværdige gravsteder for eftertiden.
Hvorfor ikke eventuel indrette nogle ledige gravstedsområder med bænke og ”oplysningstavler” om kirkens historie? Ligeledes evt. oplysningstavler på specifikke gravsteder med historiske personer og byens historie.
Farsø kirkegård besøges af mange turister og roses af mange for den fine vedligeholdelse. Derfor bevarelse frem for nedlæggelse og ensformigt udseende, som mangler det historiske udseende og personlige præg.
Hvornår bliver de nuværende gravstedsejere presset til at nedlægge familiegravstedet for, at Menighedsrådet kan få fart på gennemførelsen af de ønskede ændringer, som vil nedlægge den historiske kirkegårdskultur.