Sensommerlig Efterårets Dag på Hessel – FOTOS

HVALPSUND: Selvom der var sensommerlunt med over 20 grader, så ved man i landbruget at sommeren skifter til efterår i september.

Der var derfor i dag søndag, i forbindelse med efterårets dag på Hessel, fokus på fårenes uld, kartofler, æbler og hvad der ellers skal skaffes af forråd og gøres klar til vinteren.

Bag ved laden blev der soldet kartofler. Kartoflerne som stammer fra Hessels mark havde publikum mulighed for at købe en pose med hjem af, sammen med opskrifter på gode kartoffelretter.

Men inden aktiviteterne gik i gang på og omkring den gamle herregård så var der en introduktion til dagen ved formand for Herregården Hessel, Holger Jessen og herefter var der velkomsttale ved formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Startede med Fåredag
Fra Holger Jessen lød det: – Hvordan startede Efterårets Dag ?. Det startede med Fåredag som blev en kæmpe succes med 3.000 besøgende og senere 6.000 besøgende. Det kan vi ikke helt hamle op med i dag. Arrangementet har skiftet karakter gennem årene med pløjedag, husflid og håndværk. Der har været konkurrencepløjning og det er der også lidt af i dag. For nogle år siden lavede vi en æbleplantage som vi i dag begynder at høste frugterne af ved at lave æblesaft. Der bliver taget kartofler op. Altså man vil finde de klassiske efterårsarbejder man laver inden vinteren står for døren. Nyd dagen og se jer rundt omkring.

Hessels æbleplantage bærer nu frugt og det er et rigtigt godt frugtår. Der blev derfor gået til den med raspe og presse for at lave smagsprøver af den velsmagende most.
I marken blev der pløjet med hesteforspand. På en anden mark blev der pløjet med veterantraktorer og her var der konkurrence om at pløje den mest perfekte fure.

Hessel er et helt særligt sted
Steffen Damsgaard, der er gårdejer og bor udenfor Lemvig, kunne afsløre at han som barn besøgte Hessel sammen med sine forældre. – Jeg husker stedet med udstillinger i længerne og i noget omfang folk der viste hvad der skete for 100 til 150 år siden på landet. Det er et sted der fortæller en vigtig historie om bondekulturen, vores landbrugshistorie og udviklingen i vores landdistrikter. Hele bondekulturens betydning for vores samfund og hvordan det var, er ellers efterhånden en saga blot. Det er ganske få steder man kan se og opleve det. Det er endnu færre der lever på den måde. På den måde kan Hessel være med til at fastholde nogle tidsbilleder og levendegøre, som nok er bedst forståligt for børn og unge, så man giver en oplevelse for alle generationer der kommer og besøger Hessel. Jeg håber I kan være med til at engagere frivillige for det er helt unikt hvad I gør her. Det er frivillige som lægger mange timer og som man ikke får noget for. Det er det der kendetegner stærke områder og en stærk opbakning.

Desværre kunne Steffen Damsgaard ikke selv have sine to døtre på 7 og 10 år med til Efterårets Dag på Hessel.  – De ville have nydt at få tur på traktor eller i et hestespand, og for den sags skyld ville jeg også have nydt at skulle forklare lidt om pløjning. Jeg er uddannet landmand og det vil jeg gerne give videre. Hvis man skal forstå vores samfunds opbygning så er det vigtigt at børn og unge får en oplevelse af hvordan det var at være barn for 50 og 100 år siden, lød et fra Steffen Damsgaard med store roser til Herregården Hessel.    

Efterårets arbejder vist frem
Herefter startede levendegørelsen på Hessel. I marken blev pløjet med hest og veterantraktor. Bag laden blev der soldet kartofler og raspet æbler til presning af æblesaft. En hel afdeling omhandlede fåret, som der stod flere eksemplarer af i folde. Der blev vist garvning af skind, farvning af uld, spinding af uld og børn kunne lave figurer af uld. I stuehuset var der folkemusik, smagsprøver i køkken og bryggers. I de øvrige bygninger blev der vist håndværk fra smeden, rebslageren, trædrejeren og væverne. I laden var der boder med honning, håndværk og strik.

Børnefamilier kunne deltage i Hessels skattejagt og blive klogere på gamle dage undervejs.

Omkring middagstid stødte mange børnefamilier til arrangementet.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.