test

Sengerace er nyt til Farsø Festen

FARSØ: Når man afholder byfest i Holland, så er der helt sikkert også ”Sengerace” på programmet.

Denne hollandske tradition, som opstod tilbage i 80’erne og som siden har bredt sig til store dele af Holland, skal nu også afprøves på Farsø-egnen.

Initiativtager er Farsø-egnens Turistforening med hollandske Nienke Jonker i spidsen.

En hollandsk tradition der kan blive Farsø’sk
Nienke Jonker, der som bekendt er campingpladsejer i Stistrup fortæller, at sengerace for nu snart 30 år siden mest opstod som en sjov idé, men som nu har bidt sig fast, med minimum 30 byer med deres eget race, inklusive det område hun selv stammer fra.

I Holland er sengerace blevet til en stor fest, som kan sammenlignes med byfesterne i Danmark. Samtidig er der både en sjov og sporty udfordring i løbet. Frem for alt, er det noget helt nyt og skørt, som ikke før er set i Danmark, fortæller Nienke Jonker.

Hjemmekonstrueret cykel med rugbrødsmotor
Med hvad er sengerace egentlig?. Det er kort og godt, en hjemmekonstrueret cykel med en liggende styrmand og en ægte brødmotor, i form af endnu en person, til at skubbe køretøjet. I sengerace dystes der på flere niveauer, nemlig efter alder, flest opnåede omgange eller det mest opfindsomme køretøj.

Sådan bliver det også i Farsø, når Danmarks første sengerace finder sted i forbindelse med Farsø Festen, nemlig torsdag den 19. august.

Sengeracer opstilles i Farsø Rådhuscenter
Allerede i løbet af denne uge, vil et eksempel på en sengeracer blive opstillet i Farsø Rådhuscenter, som man kan lade sig inspirere af og hvor alle naturligvis opfordres til at bygge deres egen sengeracer og deltage i løbet.

Farsø sengerace løbes i gang af den hollandske mester
Det bliver sågar muligt at løbe op med den 3-dobbelte hollandske mester Robin Hink. Det er lykkedes Nienke Jonker at lokke såvel Robin Hink og 5-6 af hans sengerace kammerater til Farsø i forbindelse med premieren på den danske udgave af sengerace. Det er ikke mindre end et scoop, fortæller Nienke Jonker, der er meget glad for den hollandske opbakning, der gerne skulle give en professionel introduktion til sengerace.

Onsdag den 18. august, i forbindelse med FarsøLøbet vil det derfor blive muligt at se de i alt 6-7 sengeracere i aktion og efterfølgende spørge ind til konstruktionen og løbsteknik, når de udstilles på Store Torv. Som professionel sengeracer løber man 25 km i timen, så det går stærkt!. 

Det er Nienke Jonkers håb, at det hollandske indslag bliver godt modtaget så det også kan blive en dansk tradition for byfesterne her på egnen med finaleløb, hvert år i forbindelse med Farsø festen

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: