HVALPSUND: Årets særudstilling på Herregården Hessel omhandler Herskab og Tjenestefolk på Hessel anno 1870.
Det er en meget spændende skildring af de folk der boede på Hessel det år. Grunden til at man ved hvad de hed og hvilken funktion de havde skyldes, at der 1. februar 1870 var folketælling i Danmark, hvor folk blev registret ud fra bopæl.
På Herregården Hessel blev der registreret Herremanden og ejeren Hans Christian Elle og hustru Christense Elle, deres tre ugifte døtre Christine, Andrine og Ane Margrethe. Derudover slægtningene fætter Hans Andersen Elle, de to niecer Ane Margrethe Elisabeth og Marie Henriette samt forvalteren Vilhelm Bruhn. Af tyende/tjenestefolk var der 9 tjenestekarle og 3 tjenestepiger.
Såvel herskabet som tjenestefolket kan ”man møde” ved at bevæge sig rundt på herregården. De er alle beskrevet med hensyn til hvilke opgaver de har på gården og hvor de sover.
Flere af stederne er ud over tekstplancher om personerne suppleret med lyd og duft. I køkkenet nynner tjenestepigen Martha, mens der skramles med gryderne i køkkenet. Fra bryggerset dufter der af sulfo og storvask, hvor Maren arbejder ved gruekedlen.
I hestestalden gøres hestene klar til markarbejde – og karlen Måhr skærer hakkelse til hestene – det kan man høre.
Bevæger man sig ind i studestalden spreder der sig en duft af møg, for unge Jens og Hans Morten er i gang med at muge ud under studene.
Sådan er der fortællinger, lyde og dufte alle steder. Man kommer sågar også forbi Niels der er på lokum, og har ”rendskid”.
Særudstillingen er meget nærværende for såvel børn som voksne. Museumsleder Elisabeth Barfoed Carlsen fortæller en sjov episode om nogle børn, som var på besøg på herregården, men ikke helt havde forstået ordets betydning. De løb rundt på gårdspladsen og råbte rendskid, rendskid.
/cf