VESTHIMMERLAND Dette emne har naturvejleder Karin Winther sat ekstra fokus på her i efteråret, hvor hun afvikler fire kurser for Friluftsrådet for dagplejere og pædagoger, der arbejder med børn mellem 0-3 år. Endvidere afvikles også et kursus for ti kommende naturdagplejere i Vesthimmerlands kommune, der fremover skal have særlig fokus på naturen og naturaktiviteter.
Naturaktiviteter, hvor der er fokus på at krybe, kravle og klatre og med fordybelses elementer, der pirrer sanserne understøtter træning af fin- og grovmotorikken. Leg, motorik og bevægelse er ikke kun vigtig at have fokus på, for at børnene skal blive sunde og få gode motionsvaner, det er mindst ligeså vigtig for indlæringen, hukommelsen og motivationen. Oplevelser i naturen gemmes i kroppen og ikke kun i hovedet, og det er netop dette som naturvejleder Karin Winther opfordre både dagplejere, pædagoger, og også forældre til at tage del i ved at tage på tur i naturen sammen.
Naturaktiviteter for børn mellem 0-3 år bygger på forskellige sanseoplevelser, da børnene lærer nye ting, ved hjælp af alle deres sanser.
– De kan ikke skelne mellem mælkebøtter og tusindfryd, men de kan godt nyde noget smukt og de vil nyde synet af svajende grene, farvestrålende blomster, kvidrende fugle og alle de vidunderlige dufte. Det er vigtigt, at aktiviteterne er nemme og ikke for tidskrævende, alligevel opfordre jeg til at bruge naturrummet til aktiviteter på fundstederne, i stedet for at tage materialerne med hjem, da interessen tit falder hos både børn og voksne, når naturen tages med hjem i en affaldspose, siger Karin Winther.
På kurserne introduceres nemme aktiviteter på en gåtur rundt i Jenle plantage ved Aars. Turen rundt i skoven er kun på et par kilometer, men vi gør holdt mange steder, for det vrimler med oplevelser, der kan aktivere sanserne. Aktiviteterne er bl.a. "på jagt" efter småkravl under mosset, højtlæsning om Mikkel ræv ved rævegraven, naturekspedition i børnehøjde med fokus på fin- og grovmotorik og sanseoplevelser under træerne. Ideen bag kurset er netop, at deltagerne får prøvet aktiviteterne af på egen krop og efterfølgende lyst til at gå hjem på opdagelse i deres eget nærområde.