UHREHØJE/LOUNS: I denne weekend, hvor det igen blev muligt at afvikle naturarrangementer, på flere end 10 personer, betød stor travlhed hos Vesthimmerlands naturvejleder Karin Winther.
Istidslandskabet i Uhrehøje
Fra lørdag til søndag afviklede Nature Rangerne, Børn i Bevægelse og Naturekspeditionen et arrangement for en gruppe asylbørn fra Ranum med temaet istidslandskabet i Uhrehøje.
Plantagen ligger i et område, som er dannet i slutningen af sidste istid. (ca. 14.000 år siden). På trods af træerne kan man tydeligt opleve randmorænelandskabet i plantagerne. Kontrasten mellem det flade landskab i Myrhøj Plantage og bakkerne i Uhrehøje Plantage er slående. mens bakkerne i Uhrehøje består af vekslende lag af moræneler og sand, der er skubbet sammen af isen, er fladerne i Myrhøj dannet af smeltevandet.
Da isen smeltede bort, brækkede større og mindre klumper af isen, som blev liggende tilbage. De blev begravet af sand, og først senere blev klimaet så varmt, at isen smeltede. Tandrup og Sjørup Sø er derfor dødishuller dannet på denne måde.
Hvis man vil opleve hvordan landskabet er dannet, er området nord for Tandrup Sø et godt sted. Går du op til udsigtshøjen på toppen af randmorænen, er der en flot udsigt til den flade flodslette vest for Tandrup Sø og til Limfjorden.
Heldigvis var det ikke så koldt i weekenden som i istiden, da der både skulle fremstilles mad og overnattes i shelter, men en af de tidligere dyr efter istidsperioden kiggede dog forbi i både bålhytten og ved shelterne. Det var ræven, hvor det ældste fund er 11.500 år gammelt.
En flok lokale unge mennesker var i weekenden på lejr Uhrehøje Plantage for at lære om istidslandskabet som er meget tydeligt i plantagen. Bag lejren for asylbørn fra Ranum stod Nature Rangerne, Børn i Bevægelse og Naturekspeditionen. Her overnattes der i shelterne.
De vilde blomsters dag på Louns
Søndag fortsatte med arrangementet ”De vilde blomsters dag” på Louns, hvor der var fuldt hus og også venteliste. Denne søndag tog hortonom Lone Kjær og naturvejleder Karin Winther udgangspunkt i den grønne rute, hvor der er masser af natur- og kulturperler.
Efterfølgende blev der også kigget på skråningerne med mod Limfjorden, hvor der stadig er flotte orkideer, hvis man kigger godt efter, fortæller naturvejleder Karin Winther.
Kom man ikke med på tur i søndags, så er der endnu en tur til Højris i Skivumområdet på næste søndag, hvor man skal huske at melde sig til, da max. 50 personer kan komme med på turen.