Russisk invasion førte til 110 ukrainske børn på Farsø Skole – og nu fortsætter skolerejsen

FARSØ: 1. februar er 50 ukrainske elever klar til at fortsætte skolegangen rundt i Vesthimmerland, hvilket sker efter et år i modtageklasserne på Farsø Skole.

Fra februar til maj 2022 modtog Farsø Skole omkring 110 ukrainske elever p.g.a. krigen i Ukraine. På nuværende tidspunkt er der 50 ukrainske elever tilbage på Farsø Skole i modtageklasserne, da en del af eleverne og deres familier er blevet genhuset i andre kommuner og nogle er taget tilbage til Ukraine.

Anne Hove, lærer i modtageklassen på Farsø Skole og viceskoleleder Morten K. Thygesen har været med til at sørge for at 110 ukrainske børn igennem det seneste års tid har fundet sig til rette i modtageklasserne på Farsø skole.

Positiv oplevelse på trist baggrund
Efter et meget anderledes og uforudsigeligt år, så ser viceskoleleder Morten K. Thygesen tilbage på året som travlt, men også ret gnidningsfrit.

-Det har været så positiv en oplevelse på en trist baggrund. Det har været tydeligt at mærke, at de ukrainske børn og forældre allerede er ”skolet” og derfor hurtigt både forstår og spiller ind i vores skolesystem, siger Morten K. Thygesen, Viceskoleleder på Farsø Skole, og fortsætter:

Farsø Skole har stor erfaring med modtageklasser
På Farsø Skole er vi helt naturligt en skole i bevægelse på grund af vores modtageklasser gennem mange år. Men jeg vil alligevel lette på hatten for lærere og pædagoger i modtageklasserne, der sikrede en nærværende og tryg hverdag med det samme til trods for en pludselig og massiv tilgang fra Ukraine, hvor børn og forældre gik fra en helt normal hverdag til en hverdag som flygtninge i et fremmed land. 

Vemodigt at sende eleverne videre men de er klar
På Farsø Skole bliver det vemodigt, at sende nogle af de ukrainske børn og forældre videre til nye skoler i Vesthimmerland, men de er helt klar på nye udfordringer:

-Det har været utroligt spændende både fagligt og personligt at modtage de ukrainske børn i vores klasser. En massiv opgave, hvor vi nærmest blev væltet omkuld, men alligevel sikrede os stabilitet og tryghed ret hurtigt, siger Anne Hove, lærer i modtageklassen på Farsø Skole, og sætter følgende ord på de ukrainske børn og forældre:

-De har bare været så søde, dygtige og ordentlige, og så har vi virkelig oplevet hvor engagerede og interesserede forældrene har været i deres børn skolegang her i Danmark.

Havde ikke lyst til dansk skole men det ændrede sig
13-årige Kateryna Shulezhko fra Ukraine begyndte i modtageklassen i Farsø i maj 2022, hvor hun har følt sig meget velkommen fra start af.

-Skolen er anderledes, og lærerne i Danmark er meget venlige. De spørger om mange ting, og er meget interesseret i os elever. I Ukraine er lærerne ikke personlige på samme måde. Modtageklassen har været som en lille familie for mig, og jeg er rigtig glad for at gå i klassen, siger Kateryna Shulezhko.

Kateryna Shulezhko havde fra start af ikke lyst til at komme i en dansk skole, men det ændrede sig hurtigt.

-Da jeg kom til Danmark, havde jeg ikke lyst til at gå i dansk skole. Jeg ville hellere undervises online på ukrainsk, men da jeg først kom i modtageklassen her på Farsø Skole, blev jeg rigtig glad for skolen og stoppede hurtigt med online-undervisning.

Sluses ud i skoledistrikterne
1. februar skal de 50 ukrainske børn fortsætte i det skoledistrikt, som de helt naturligt vil høre under alt efter hvor de er bosat i Vesthimmerland.

Morten K. Thygesen fortæller, at 6 ukrainske børn fortsætter deres skolegang på Farsø Skole. Det kommer til at foregå i de almindelige klasser, hvor der undervises på dansk. Børnene tilbydes dog to timers støtteundervisning om ugen.

Efter at de ukrainske elever er sluset ud på skolerne i Vesthimmerland er der fortsat 80 elever af anden nationalitet tilbage i modtageklasserne på Farsø Skole.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: