VITSKØL: Her i weekenden fandt 11. udgaven af Middelalderdage på Vitskøl Kloster sted.
At efterårsferien netop var begyndt var tydeligt at se, for rigtig mange forældre og bedsteforældre havde taget børn og børnebørn med til middelalderdagene. Rundt regnet 2000 besøgende – flest om søndagen i det lune efterårsvejr, lagde vejen forbi Middelalderen.
Og andre ca. 250 aktører, handelsfolk, ædle riddere i mange størrelser og aldre, frivillige fra foreningen ’Den Levende Middelalder, gæve unge mennesker og medarbejdere fra TAMU center Vitskøl og mange flere har gjorde deres yderste for at give gæsterne en god oplevelse.
-Og derfor en det en særlig fornøjelse at stå ved udgangen og sige tak for i dag, siger formand Bo Jacobsen. Gæsterne drager fra Vitskøl med et smil på læben og et friskt ’på gensyn næste år’. Ellers er formanden mest tilfreds med en herlig søndag; men synes godt der kunne have været flere på pladsen i løbet af lørdagen. Måske har de lyttet til vejrudsigten og udsat besøget var hans konklusion.
Som vanligt kunne man møde riddere i mange afskygninger, handelsfolk der grundigt anpriste både sig selv og deres fremragende varer; men naturligvis også spillemænd og skuespillere.
Rundt på pladsen bag Vitskøl Kloster var der over 25 telte, store og mindre iblandt hverandre, hvor middelalderlivet kunne opleves på forskellig vis. Årets tema var ”Dagens Dont”, hvor man kunne beskue de opgaver der hørte dagligdagen til i Middelalderen, men også de mange håndværk, der gjorde at man kunne kæmpe med sværd og brynje, men også at man kunne få lunt tøj på kroppen.
Skuespillet om ’Abbed Henrik og de brændte sten’ var et af de helt store tilløbsstykker og fyldte Munkekælderen til bristepunktet til hele 4 forestillinger. Nye på pladsen var Nordic Fodfolk, som var draget til det Vesthimmerlandske fra Sjælland og gav den godt med gas i dramatiske fægteopvisninger. Ikke mindst gruppens væbnerskole havde stor søgning om søndagen, så mon ikke der bliver drømt gode drømme om ridderliv og ædel kamp for retfærd i mangen et pige- eller drengeværelse i den næste tid.
Også på den store kampplads var der drama med Ridderen af Ildhesten.