Ren nostalgi i Vesterbølle – FOTOS

VESTERBØLLE: Uanset om man er født i forrige århundrede eller dette århundrede, så var det en nostalgisk tidsrejse man kom på i weekenden, da man trådte ind i den lille landsby Vesterbølle.

For 17. gang

Det var syttende gang, at godt og vel samtlige beboere i den lille landsby og frivillige udefra var trukket i datidens dragter og spillede deres roller som håndværker, høstarbejder, kusk eller skolelærer. Dermed blev man sendt flere generationer tilbage i tiden – og vel at mærke i den perfekte kulisse.

Kulissen for den ”Levende Landsby” var som udgangspunkt ”hovedgaden” Tolshøj i Vesterbølle. For det første blev samtlige huse præsenteret med et historisk skilt, der fortalte om hvem der havde boet der gennem tiderne. Fakta som børn kunne bruge til at løse en quiz, der udløste bolsjer. 

Desuden var der udstilling af gamle effekter og demonstrationer af det gamle håndværk i smedjen, tærskning og meget mere. 

I Den Levende Landsbys lade på Tolshøj 13 var der fokus på de gamle håndværk, såsom trædrejning og knivmageri. På 1. salen fandt man endnu flere håndværk såsom vævning og stoleflet. 1. salen bød også på gamle skolebilleder og konfirmationsbilleder fra Vesterbølle. De blev studeret nøje af dem som har relation til byen.   

Borgmester Per Bach Laursen deltog i høstspillet lørdag iført 1800-tals tøj. Som venstre mand var han ikke helt tilfreds med den røde hue.

Borgmester bød velkommen
Både lørdag og søndag dukkede borgmester Per Bach Laursen op for at deltage i høstarbejdet. Det var dog kun lørdag at høstfolkene kom i marken, for det satte regnen søndag en stopper for.    

I sin velkomst søndag sagde borgmester Per Bach Laursen: I går var vi også samlet her ved Hougaarden. Der var der lidt bedre vejr og der kom vi også marken. Der kan jeg fortælle, at jeg også kom i et 1800-tals kostume ligesom mine kollegaer herovre. Jeg var ikke udstyret med en blå hat, men en rød hat. Det skulle I have set, for det mindede mest af alt om en nathue, vil jeg vurdere, fra den tid. Men velkommen til Levende Landsby og denne årligt tilbagevendende begivenhed i Vesterbølle, hvor Levende Landsby prøver at genskabe det som egentlig er årsagen til at Danmark er det Danmark som det er i dag. Nemlig alt det vi kommer af. Bondebevægelsen er et samfund, der kunne skabe sig selv ved hjælp af de ressourcer der var til stede. Og det er noget af det som man genskaber her. Det vil vi gerne anerkende som kommune. Kæmpe stor tak til jer for at holde denne tradition i live. I er frivillige og I gør det fordi I kan lide det. Men I gør det også fordi I ved der er et behov for at holde traditionen i live. Før i tiden havde vi for det meste danskere ansat på vore landbrug, nu er det i større grad østeuropæisk arbejdskraft. For nogle år siden havde jeg på mit eget landbrug rumænere og lettere ansat. Jeg forsøgte at få dem med herud til Vesterbølle for at se dette fantastiske skue. Det var der ikke nogen der var interesserede i for som de siger: Per, det er det vores forældre beskæftiger sig med den dag i dag. Det vi ser her på Hougaarden er ganske vist den tidlige start for 150 år siden, men kommer man ud i marken vil man se de lidt ”nyere” maskiner, og det er dem mine ansatte refererede til. 

Vi landmænd bliver beskyldt for at have en mening om vejret, og det har jeg altså også i dag, den er ikke positiv, det er noget ragelse med det vejr vi har i dag, og det er vi meget kede af. Tak fordi I er kommet og nyd de muligheder der er for at sætte jer ind i hvordan livet var for 150 år siden.                                       

Høstspil

Høstspillet i marken blev som nævnt ikke gennemført søndag, men de erfarne aktører var ikke bange for at improvisere og lave lidt sjov.

Redskaberne blev efterset på Hougaardens gårdsplads, og det var hårde ord der kom igen når ladefogeden kritiserede redskabernes beskaffenhed. Desuden var der alverdens undskyldninger for ikke at deltage i høstarbejdet. Der blev nævnt noget så nymodens som Corona til publikums store morskab.

Grundet regn foregik høstspillet søndag på Hougårdens gårdsplads. Og barselskvinden skulle selvfølgelig føde
Det hurtigere end tidligere, for kun få minutter senere stod kvinden med sit barn i favnen.

For syttende gang skulle barselskvinden, gift med den fordrukne bonde, føde.
Vandet gik midt på gårdspladsen og vupti som en lynfødsel stod kvinden få øjeblikke efter med et barn i favnen, der sågar var udstyret med sut. I modsætning til de forrige år slap den fordrunkne bonde for en tur på træhesten. Til gengæld dansede børn og voksne på gårdspladsen med harmonikamusik til.             

Da hovbonden i år ikke skulle på træhesten søndag blev der i stedet danset på gårdspladsen

På trods af det regnfulde vejr søndag lagde ca. 600 gæster vejen omkring Vesterbølle i løbet af weekenden.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: