ERTEBØLLE: Selvom det ved Grundlovsmødets start i Ertebølle så ud til at vejret ville holde, så trak tunge skyer halvvejs under mødet ind over Ertebølle og lod kraftig regn falde.
Men heldigvis havde arrangør Ertebølle Samvirke været forudseende, og havde sat sine nye telte op, og da regnen faldt blev der blot sat sider på. Derfor var der ingen af ca. 100 fremmødte der forlod mødet før tid.


Grundloven er langt mere end en tekst
Inden regnen faldt bød formand for Ertebølle Borgerforening, Jørgen Stenum, velkommen til grundlovsmøde på vegne af Ertebølle Samvirke. Han sagde:
-Vores grundlov er langt mere end en tekst. Den er symbolet på vores fælles værdier, vores frihed og vores ansvar overfor hinanden. I en tid hvor forandringer banker på døren må vi aldrig glemme at hver enkelt lille del af vores demokrati er en gave og et løfte. Det er et løfte om at vi kan tackle fremtidens spørgsmål med åbenhed og mod. Lad os betragte vores forfatning som et levende dokument der kræver vores fortsatte engagement og vores vilje til at handle både personligt og kollektivt. Det er i den ånd der hvert år afholdes grundlovsmøde i Ertebølle. Et arrangement der kun kan lade sig gøre med engageret og frivillig arbejdskraft. Så jeg vil rette en særlig tak til de mange frivillige som hvert år stiller op og muliggør det traditionsrige grundlovsmøde i Ertebølle.

Årets grundlovtaler var Preben Bang Henriksen. Men inden havde grundlovstrioen varmet op med musik og sang mens der kunne købes pølser, kaffe og kage. Også Vandkantskoret lagde vejen forbi med 6 numre der blev sunget fire-stemmigt.


På det tidspunkt var regnen begyndt at sile ned og fra Preben Bang Henriksen lød det da også. – Jeg beundrer virkelig folk der bliver i dette vejr. Så tak skal I have!. Det var synd for koret, men det hed vist nok også Vandkantskoret.
Jeg skal videre herfra til Hvidsten Kro og kommer lige fra Århus. Det her er mit tredje arrangement i dag, for jeg har taget lidt over for Troels Lund Poulsen, da Nato har indkaldt til møde i dag. Den amerikanske forsvarsminister har ikke taget hensyn til at det er Grundlovsdag i dag.
En grundlovstale om overvågning
Jeg vil tale om grundloven og den europæiske menneskerettighedskonvention og hvordan det hænger sammen med dagens teknologi. De to love sætter også spillereglerne indenfor overvågning. Hvem har lyst til at blive overvåget?. Jeg har ikke. Det minder om Nordkorea og DDR. Alligevel kan det undre mig at frygten altid gælder Politiets muligheder for overvågning af borgerne. Der er ingen der føler at Facebook og Instagram og andre techgiganter overvåger borgerne. Hvad med de betingelser og den accept vi giver når vi installerer apps. Techgiganterne kan samle lokationsdata, interesser, sundhedsdata og hvad du søger på nettet. De kan med disse data lave en 100% profil af dig. Det er lidt underligt, for hvis det var Politiet der efterlyste disse efterforskningsredskaber, så vil der blive ballade og det ville være overvågning. Men det vi tillader techgiganterne at samle ind om os, er jo langt mere.
Preben Bang Henriksen nævnte, at det Politiet har at gøre godt med er et fingeraftryksregister, og som noget nyt brug af DNA som har opklaret mange gamle mordsager. Jeg forstår derfor slet ikke menneskerettighedskonventioner eller advokater, som mener det er i strid med forskellige regler. Kameraer i det offentlige rum er også noget man har meget fokus på. Jeg synes det er en glimrende ide til at opklare kriminalsager. Telelogning og teleoplysninger er et andet område som er til Politiets store hjælp i opklaringssager.
Preben Bang Henriksen nævnte flere sager hvor DNA, kameraer og telelogging har opklaret kriminalsager, som ellers ikke ville have været opklaret, hvis Politiet ikke havde muligheden for at gøre brug af dem.
/cf