Regnen spillede ind på 1950’erne – FOTOS

HVALPSUND: Den kryptiske overskrift skal forstås på den måde, at da arrangementet ”Vi hylder 1950’erne ” i søndags fandt sted på Herregården Hessel, så måtte det foregå med paraply og regnjakke.

Det regnfulde vejr var ikke ligefrem det de tre arrangører Herregården Hessel, Nutidsmuseet og Cykelmuseet havde set frem til, for det afholdt helt sikkert mange fra at komme.

-Men det er der ikke noget at gøre ved, lød fra formand for Herregården Hessel, Holger Jessen i sin velkomst, mens han og de fremmødte stod med opslåede paraplyer i Hessels gårdsplads.

Det var en regnfuld dag men det ændrede ikke på de gode historier fra 1950’erne

Ændrede ikke på dagens program
Regnen fik dog ikke lov at ændre på dagens program, som havde været under forberedelse i lang tid.

Masser af nostalgi
Det bestod både af nostalgiske gensyn med effekter fra 1950’erne, fortællinger, smagsprøver, musik og sågar tøj og hår fra 1950’erne.

De mange frivillige var på dagen iklædt tøj fra 1950’erne og havde ligeledes få sat håret.

Nyt samarbejde mellem tre museer
Marius Stubberup fra Nutidsmuseet fortalte at museet havde fået en invitation fra Hessel om at være med til at hylde 1950erne. Og eftersom museet har mange ting fra den tid at vise frem, så var Nutidsmuseet helt med på arrangementet og samarbejdet. – Vi har dækket op med porcelæn på bordene i stuehuset og fundet tøjet frem fra 1950’erne. I fårestalden har jeg fornøjelsen at fortælle om landbruget og hvordan det var at vokse op på et husmandssted i 1950’erne.

Ole Antonsen fra Danmarks Cykelmuseum var også rigtig glad for samarbejdet. – Det er rigtigt sundt at cykle og det er sjovt at cykle. Man bliver klogere af at cykle, man lever længere når man cykler og måske bliver man også smukkere af at cykle. Man får i hvert fald faste balder, og det er sikkert en god ting. Kig ind i laden og lad os få en snak om cykelfabrikken i Aalestrup, knallerter og meget mere.

Det var en bonus at vokse op på landet
Martin Pinholt, Aalestrup født i 1959 stod for selve velkomsttalen, og han kunne fortælle at han var fra en lille familiegård ved Aalestrup. Der var 15 malkekøer samt lidt stude og kvieopdræt. 5 søer og nogle smågrise samt høns. Vi havde to karle og en elev. Somme tider blive der også hyret ind, for der var meget fysisk der skulle laves dengang. Min mor var også i gang hele dagen, 365 dage om året. Jeg havde ingen kammerater, for alt foregik på gården og jeg havde jo nok i min mor, far, søster, karlene og alle de folk der kom. Der var altid gang i den. For mig var der ingen forskel på pligter eller leg. For på gården var der brug for at jeg kunne lave noget. Jeg er aldrig blevet tvunget til at lave noget, men det var altid sjovere at være der hvor min far var eller håndværkerne eller karlene de var. Så der var altid noget jeg kunne hjælpe med eller gå i vejen med. Der var absolut bonusser ved at vokse op på landet. Allerede som syvårig kunne jeg køre bil eller køre traktor, fordi jeg fik lov at prøve. Der var også bonus ved at hjælpe mor, så fik jeg skalken fra kaffekagen eller en oplæsning af et H.C. Andersen eventyr.

Kørsel med mælkejunger. Det var Kurt Møller fra vognlauget der var mælkekusk for een dag

Mange flere historier fra 1950’erne
I fårestalden kunne man høre endnu en historie fra landet i 1950’erne. Her var der Marius Stubberup der i ord og billeder fortalte om sin opvækst i Gl. Skørping.

Marius Stubberup fortalte og viste billeder fra sin barndom i 1950’erne.

Sådan var der mange flere historier rundt omkring på Hessel.

I forvalterboligen var der blandt andet lagt de kendte Puk, Flemming og Jan bøger frem samt skolebøger, tidsskrifter  m.m.

Der var også en nostalgisk tilbageblik på bøger og tidsskifter. Her viser Bodil Nymark sin private samling.

I skolestuen kunne man få at vide hvad der blev undervist i. Denne dag var det de nordiske flag.

I skolestuen blev der undervist i de nordiske flag. Bemærk skolefrøkenens flot opsatte hår.

I stuehuset blev der spillet Gustav Winkler på grammofonen, frisøren satte hår og lavede slangekrøller. På bordene var der dækket op med de fine kaffestel. I køkkenet blev der serveret smagsprøver på kåldolmere, budding med flødeskum og rabarbersuppe. I lunden kunne man købe røde pølser med brød og hertil øl eller citronvand. Vafler med syltetøj var der naturligvis også.

På plænen ved laden var traktorerne linet op. Tidens nye hjælpemiddel i marken. 

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.