FARSØ: Bor man i Farsø kan man både se og høre, at paramedicinerbilen, som har 24 timers vagt fra sin base ved Farsø Sygehus, meget tit rykker ud.
Alligevel fremgår det af et notat til politikerne i udvalget “Det Nære Sundhedsvæsen” og “Regionsrådet”, at den kan risikere at blive taget ud af sit beredskab, når der er sygemeldinger andre steder i akutberedskabet.
Det er dog ikke kun paramedicinerbilen i Farsø der står for skud. Det gør også paramedicinerbilen i Brovst og akutbilen i Hals. Man forventer at kunne spare mellem 140 og 150 ekstra vagter om måneden ved at lade de tre biler stå stille.
Årsagen er et formodet underskud på fire millioner kr. i 2023 hos Den Præhospitale Virksomhed. Et underskud, der for størstedelens vedkommende stammer fra 2022, hvor der var et overforbrug af ekstravagter og overtidsvagter.
Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland står selv for akutberedskabet for så vidt angår paramedicinerbiler, akutlægebiler, akutbiler, akutlægehelikopter samt ambulanceberedskabet i Aalborg og Vendsyssel. Derimod har man indgået en kontrakt med firmaet PreMed omkring ambulanceberedskabet i Himmerland og Thy.
Det kan altså på den måde godt være regionens eget ambulanceberedskab, som den selv overtog efter Falck, der kan være årsagen til forbruget af de ekstra timer.
Udvalgsformand for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland, Pia Buus Pinstrup (C), der selv er bosiddende i Vesthimmerland, fortæller at hun kender til notatet og det vil blive politisk behandlet i såvel Udvalget for Det Sundhedsvæsen – hvorunder akutberedskabet hører, og efterfølgende i Regionsrådet, hvor hun også sidder.
Indtil videre kan hun fortælle, at den seneste måling på responstider, der stammer fra juni, overholder de servicemål som Regionen selv har sat
Den samlede gennemsnitlige responstid for hele regionen for første akutberedskab på stedet ligger for juni måned lige på kanten af ni minutter. Spørgsmålet er om de også holder, når to paramedicinerbiler og en akutbil i yderkanterne af regionen lejlighedsvis tages ud af akutberedskabet grundet personalemangel til at køre dem.
Fra Pia Buus Pinstrup lyder det, at det ikke kommer til at betyde forringelser.
Hun fortæller, at det et en forkert opfattelse at akutberedskabet har en fast base. Det er et flydende beredskab. Det er jo ikke sådan, at akutbilerne holder i garage, når de ikke bliver benyttet. De er ude at arbejde, og det vil altid være den akutbil der er nærmest i forhold til 112 opkaldet, der rykker ud. I hvert tilfælde er det AMK-centralen der vil sende den nærmeste akutbil afsted til skadested eller borger.
Omkring besparelsen siger Pia Buus Pinstrup, at Regionen skal overholde sine budgetter på lige fod med sine samarbejdspartnere (PreMed – red.).
På spørgsmålet om hun er bekymret for besparelserne siger hun, at Region Nordjylland har et højt serviceniveau i forhold til andre regioner, og man overholder de servicemål man har besluttet. Ingen skal være bange for ikke at få den hjælp man har brug for.
Pia Buus Pinstrup kender ikke årsagen til de flere kørsler end der et budgetteret.
Men her er et par bud.
En ambulance er bemandet med to ambulancebehandlere for at kunne rykke ud, mens en akutbil og paramedicinerbil kun er bemandet med en person (ambulancebehandler eller paramediciner – red.). Det skyldes at Akutberedskabet er indrettet sådan, at der altid følger en ambulance efter en paramedicinerbil eller en akutbil for at bringe patienten til hospitalet – med mindre den bliver afmeldt.
Et andet bud kan være, at for mange patienter ringer 112 fordi de ikke kan komme igennem til lægevagten eller deres egen læge.
Men den egentlige årsag er nok, at siden oktober sidste år har bl.a. Vesthimmerlands Kommune sammen med Jammerbugt, Frederikshavn og Mariagerfjord haft et samarbejde med regionen om at nedbringe antallet af akutte indlæggelser.
Det nye samarbejde har givet en mere direkte adgang til regionens paramedicinere, så sygeplejersker i kommunen og de deltagende praktiserende læger kan kontakte paramedicinere ved behov for udkørende faglig assistance.
Dengang lød det fra lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Martin Rostgaard-Knudsen: – Forventningen er, at samarbejdet bidrager til at undgå unødvendige indlæggelser. Det skal skabe mere hensigtsmæssige forløb for borgere, der ikke har behov for akut indlæggelse, men som har behov for akut at blive tilset af særlige sundhedsfaglige kompetencer. Det skal altså være med til at skabe tryghed i de helt nære sundhedstilbud.
Så mon regionen i virkeligheden er ved at spænde ben for sig selv både økonomisk og ressourcemæssigt ved bl.a. at lade paramedicinerbilen i Farsø blive i garage, og i stedet lade flere borgere blive indlagt på hospitalet?.
FAKTA: Om det udvidede samarbejde mellem Region Nordjylland og Vesthimmerlands, Jammerbugt, Mariagerfjord og Frederikshavn kommuner siden oktober 2022
Kommunerne og lægehusene vil helt konkret kunne kontakte en paramediciner ved behov for faglig assistance til brug for sygeplejerskens eller lægens vurdering – eksempelvis kan en paramediciner hjælpe med yderligere diagnostik. Paramedicineren kan også hjælpe med at genanlægge intravenøs adgang, hvis der er behov for ultralyd til genanlæggelsen.
Opgaverne løses af en paramediciner, hvis der er ledig tid mellem akutopgaverne, der fortsat vil have førsteprioritet.
-Det er støtte og supplement til den undersøgelse og diagnostik, som sygeplejerskerne og lægerne allerede står for i dag. Patienterne får gavn af, at der et opgavefællesskab om den akutte patient. Vores paramedicinere er på vagt i forvejen, så det er oplagt, at de kan understøtte en kommunal sygepleje i eksempelvis at måle og verificere vitale værdier på en akut patient. Så undgår vi i nogle tilfælde også, at den patient kommer ind for eksempel midt om natten i akutmodtagelserne, siger Martin Rostgaard-Knudsen.
Samarbejdet forventes at bidrage med gensidig erfaringsudveksling og styrkede relationer mellem kommunale sygeplejersker og paramedicinere.
Paramedicinerne kan også kontakte sygeplejerskerne, hvis de står ved en borger i forbindelse med en 112-opgave, hvor de vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at inddrage en kommunal sygeplejerske. Det kunne være for at høre, om der er en behandlingsplan for borgeren, eller om et opfølgende hjemmebesøg er muligt.
De fire kommuner er valgt, fordi det er i disse fire kommuner, der findes paramedicinerbaser – altså det fysiske arbejdssted, hvor paramedicinerne opholder sig mellem de akutte udkald.
Kilde: Region Nordjylland, Nyhed 30. september 2022
FAKTA: Paramedicinerbilen
Paramedicinerbilen er bemandet med en paramediciner, som på egen hånd kan udføre avanceret behandling af patienter, der eksempelvis lider af åndenød, kredsløbsproblemer, hjertestop eller bevidstløshed. På den måde kan paramedicineren yde livsreddende hjælp, indtil patienten kan transporteres på hospitalet.
Derudover har paramedicinerne direkte adgang til speciallæger, fx neurologer ved mistanke om blodprop i hjernen eller kardiologerne ved hjertearytmi. Samarbejdet med specialerne udbygges løbende.
I paramedicinerbilen findes der udstyr, der gør, at behandlingen kan påbegyndes, så snart bilen er hos patienten. Der er fem døgnbemandede paramedicinerbiler i regionen. De befinder sig i Skagen, Frederikshavn, Hobro, Farsø og Brovst.
Kilde: Den Præhospitale Virksomhed – Region Nordjylland