Af: Karsten Kjærgaard, Livø, Byrådskandidat for Radikale Venstre Vesthimmerland
På landsplan tilberedes hver dag mere end en halv million måltider i offentlige køkkener. Det er primært til børn, syge og ældre i diverse institutioner, men også til offentlig ansatte i kantiner.
En omlægning i de offentlige køkkener til minimum 60 % økologi, handler om andet og mere end økologi. Der er nemlig en masse sideeffekter, som mange steder trænger til at blive (gen)oplevet.
Det er klart for de fleste, at hvis der ikke skal bruges flere penge på offentlig bespisning, skal der tænkes kreativt: Der skal købes lokale varer i sæson. Der skal anvendes mere grønt og flere rodfrugter, og der skal spares på kødforbruget. Men kødet bør til gengæld indkøbes lokalt og stamme fra lokalområdet – historien og den cirkulære økonomi skal fremmes.
Det vil give en noget sundere kost, hvis vi nedsætter vort kødforbrug – vi ved det jo godt, men erkender det nødigt! Og maden skal naturligvis laves fra bunden – det håndværksmæssige skal fremmes, for det har naturligvis, og heldigvis, vist sig, at give stoltheden over arbejdet tilbage. Vi skal med andre ord have duften og fornuften tilbage i de decentrale storkøkkener – til alles glæde.
Med alt dette in mente, bliver en omlægning af de offentlige køkkener en pragmatisk løsning på flere centrale kommunale opgaver. Det vil være en af de kloge velfærdsløsninger.
I Det Radikale har vi visionen om reel og bæredygtigt vækst i Vesthimmerland. Og vi er klar til at gå fra holdning til handling – er du?