test

Privat dagplejer i Hornum har samlet kollegaerne i hele kommunen

HORNUM: Da PrivatDagplejer Karin Sandø i Hornum i marts 2008 fik ideen til at finde sammen med kollegaer og stifte foreningen PrivatDagplejeVesthimmerland – PDVest, havde hun på ingen måde forudset, hvor stor en betydning det ville få.

Privat dagplejer Karin Sandø fra Hornum har haft stor succes med at danne foreningen PDVest for de private dagplejere i Vesthimmerland.

Grundlaget for PDVest var simpel; Synliggørelse af PrivatDagpleje, sparring med kollegaer, dygtiggørelse/udvikling af de PrivateDagplejere og konkret/brugbar kommunikation med kommunen.

Intentionerne om synliggørelse af PrivatDagpleje er opfyldt. Aldrig har konceptet PrivatDagpleje været så kendt i Vesthimmerlands kommune som nu. Den seneste overraskende udvikling er, at rigtig mange kommunale dagplejere, der enten er blevet fyret eller bare havde lysten, er blevet PrivatDagplejer. Begrebet ”Stordagpleje” er også rykket ind i kommunen for at blive og faktisk er der i de fleste områder mangel på de eftertragtede pladser.

PDVest mødes hvert år som et minimum til generalforsamling, Kimbrerugen og ”Pølsemøder” Sidstnævnte er en hyggeaften for medlemmerne, hvor man frivilligt byder ind til at afholde mødet. Aftenen igennem bliver ideer vendt, aftaler om udflugter indgået og der er altid kreeret dejlig mad af den, der står for arrangementet denne aften.

Kollegaer i hele kommunen – endda i hele Danmark sparrer med hinanden over telefonen, nettet og personligt og størstedelen af kontakten starter på foreningens hjemmeside, nøjagtigt som det var Karin Sandø’s mening helt fra opstart af foreningen.

– Der er indimellem mindre positive udfordringer i at være PrivatDagplejer og dermed chef i egen butik. Som f.eks når forældrene ikke indbetaler lønnen til dagplejeren, når der er synlige tegn på, et barn lider omsorgssvigt i sit hjem og når der kommer nye regler på området, som vi ikke er orienteret om. Netop i disse situationer står medlemmerne i PDVest sammen, hvilket er noget jeg ikke havde i 2007, da jeg desværre oplevede en ”svær” kunde og total manglende opbakning fra Vesthimmerlands kommune til familien, men sådan er det heldigvis ikke i dag, udtaler Karin Sandø

Planen var oprindeligt at søge sponsorkroner til dygtiggørelse og videreudvikling af den PrivateDagpleje, men indtil nu har kurserne, der selvfølgelig foregår udenfor arbejdstid, været gratis, betalt af foreningen eller med delvis betaling fra medlemmerne. Som det nyeste er der torsdag denne uge førstehjælpskursus for spædbørn og i foråret bliver der inspiration fra naturvejleder Karin Winther.

Med hensyn til kommunikationen PrivatDagplejer og kommunen imellem, er foreningen også kommet et godt stykke. Der er indgået aftale parterne imellem om et årligt informationsmøde, hvilket de sidste 2 år har været udbytterigt. Sidst var sundhedsplejerske Helga Bohm inviteret for at fortælle om kost og motion for 0-3 årige, og der var en rigtig god stemning samt debat denne aften.

– Vi håber stadig på, at kommunen vil være med til at forenkle det administrative, for især at spare mange ressourcer hos de kommunale administrative medarbejdere, ligesom vi håber på en konstruktiv løsning på de kommunale tilsyn i den PrivateDagpleje, siger Karin Sandø

Det har været 3 år op ad stejl bakke på flere områder og der er stadig et godt stykke arbejde endnu. Dog fokuserer PDVest på alle de positive ting, der er sket på turen, såsom Kimbreroptoget i 2010, der var en utrolig festlig begivenhed og både forældre, dagplejebørn, kollegaer og mange andre dejlige mennesker deltog i optoget gennem Aars’ gader i foreningens grønne t-shirts.

Hvad fremtiden vil bringe kan kun blive en overraskelse, og Karin Sandø ser frem til at udsende indbydelser til foreningens 4. generalforsamling.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: