FARSØ: I 2012 startede Himmerland Pels i det tidligere Degne Limtræ på Søndergården. 2013 blev et helt fantastisk år for minkbranchen med god kvalitet og høj pris.
Desværre gik det knap så godt de følgende år og her i 2020, grundet forekomster af corona mutationer i mink, ser det ud til at branchen nu får dødsstødet – i hvert fald i Vesthimmerland og seks andre nordjyske kommuner, hvor samtlige besætninger nu er slået ned. Man havde en frist frem til midnat, natten til tirsdag.
Heldigvis kunne en besætning i Vesthimmerland blive aflivet på normalvis i weekenden, da den ikke var inficeret med coranavirus og samtidig lå uden for den 7,8 km sikkerhedszone, oplyser Karsten Beltoft Jørgensen, der sammen med andre lokale minkavlere udgør ejerkredsen bag Himmerlands Pels.
Vi har virkelig haft travlt i denne weekend med, først at fremmest at få mink på køl med henblik på senere pelsning. Heldigvis har nogle dyr kunnet finde deres helle her, og blive aflivet på anstændig vis og bidrage til pelsproduktionen, siger Karsten Beltoft Jørgensen.
Ud over besætningen i Vesthimmerland har Himmerlands Pels også modtaget dyr fra andre besætninger, men altså udenfor de syv kommuner, der har særlige restriktioner.
Pelsavlen er udraderet i Vesthimmerland
Men vi må se i øjnene, at det er slut med at drive pelseri efter alt det vanvid der foregår lige nu. Det bliver vores sidste sæson. Normalt pelser vi op til 185.000 dyr pr. sæson. I år skal vi være heldige hvis det bliver til 25.000 dyr, hvor størstedelen stammer udenfor kommunen. I Vesthimmerland, hvor Himmerlands Pels, har pelset for størstedelen af de lokale avlere, er jo udraderet, der er ingen fremtid, da også avlsdyrene er slået ned, fortæller en bitter Karsen Beltoft Jørgensen.
Uhyggeligt og udansk
Selv fik han slået sin besætning ned i torsdags. Først mandag blev de døde dyr afhentet. De var ganske vist puttet i en container, men svulmede hurtigt op og gik i forrådnelse, ligesom væske flød ud af containeren. Det stank helt forfærdeligt. Mandag blev dyrene suget op med en slamsuger. Det er en helt forfærdeligt at være vidne til. Det kan man slet ikke forestille sig. Det er så uhyggeligt og udansk, den måde det er foregået på.
Tilbage i januar solgte Karsten Beltoft Jørgensen den ene af sine to minkfarme.
-Planen var at den nye ejer også skulle overtage min anden farm i løbet af de kommende år, da jeg selv har nået pensionsalderen. Det bliver der så ikke noget af, og dermed slutter mine 38 år som minkavler på den mest tragiske måde man kan forestille sig.
Hvordan kunne det gå så galt?
Det er stadig en gåde for Karsten Beltoft Jørgensen hvordan det kunne gå så galt. Det er et mysterie hvordan smitten har kun sprede sig fra farm til farm.
-Vi er fire mand beskæftiget på de to farme. Vi er i hele perioden blevet testet op til flere om ugen, inklusive vores familier, men alligevel fandt smitten vej. Eksperter siger at smitten ikke er luftbåren, så den eneste mulighed må jo være fugle, vurderer Karsten Beltoft Jørgensen, der lige nu slikker sine sår og raser over myndighedernes og regeringens håndtering af situationen.
Lige nu kan han kun glæde så over, at der trods alt pelses få af sæsonens dyr på Himmerlands Pels her i november og december. Derefter er det slut. Ikke engang de forholdsvise nye maskiner på pelseriet i Farsø kan sælges.
Der er ingen at sælge dem til og de kan heller ikke bygges om til andre formål, siger Karsten Beltoft Jørgensen.