FARSØ: Som energiteknolog-studerende er energiledelse noget af det 34-årige Patrick Roesdal bedst kan lide at arbejde med. Det gav Øgaard A/S ham rig mulighed for at få helt ind under neglene i sit praktikophold hos virksomheden.
Selvom Patrick har været 13 år i militæret, før han startede på energiteknolog-uddannelsen, har han aldrig været glad for systemer. Han har altid haft en trang til at udfordre det eksisterende og prøve nye ting af for at se, om det giver bedre mening. Den trang fik han udfoldet i sin praktik hos Øgaard A/S.
Det er udgangspunktet for, at Patrick har indstillet Øgaard A/S til konkurrencen om at blive valgt til årets bedste praktikophold hos Erhvervsakademi Dania i Randers. Og det er en god indstilling, for Øgaard A/S er en af de fem virksomheder – ud af 46 nominerede – der nu er med i finalefeltet om at blive kåret til den endelige vinder.
Hvordan gør man ude i den skarpe ende?
Øgaard A/S har en bred produktportefølje. De arbejder med el, vvs, køl og varme og alarmer. Det betyder, at de har rigtig mange medarbejdere ude i marken, der installerer, justerer og reparerer. Og det var netop for at komme tæt på den udførende del af arbejdsprocesserne, at Patrick valgte at søge ind til Øgaard A/S i sin praktik:
-Det er typisk akademikere, der laver systemer, som håndværkere skal eksekvere – det fungerer ikke altid, fordi akademikerne er for langt væk fra virkeligheden. Derfor var jeg også meget bevidst om, at jeg i min praktik ville ind et sted, hvor de konkret arbejder med at montere nogle af de systemer, jeg uddanner mig til at rådgive om, forklarer Patrick Roesdal og siger videre:
-Jeg ville opleve, hvordan man gør ude i den skarpe ende. Der hvor det handler om at få tingene til at fungere i praksis, og hvor man står ansigt til ansigt med kunden. I de situationer nytter det nemlig ikke at snakke om teori og teorier, hvis tingene ikke fungerer.
Godt fundament til at fungere i praksis
Patrick har på energiteknologuddannelsen fået nogle gode, brugbare teoretiske redskaber med sig. Men han har også brugt meget tid på at stå på hovedet i forskellige varmeanlæg, hvor han har lavet målinger, prøvet ting af og pillet i detaljer, for at optimere anlæggene:
-Mit praktikophold hos Øgaard A/S har bekræftet mig i, at de ting jeg har lært på uddannelsen, er et godt fundament, når jeg skal navigere i praksis. Men jeg er også blevet bekræftet i, at jeg meget gerne vil arbejde helt tæt på det udførende led, understreger Patrick Roesdal.
I forlængelse af sin praktik, har Patrick valgt at skrive sin hovedopgave i samarbejde med Øgaard A/S. Og selvom Patrick godt kan lide at have fingrene helt nede, hvor tingene sker, starter han efter sommerferien på en bachelor-overbygning i energimanagement, så han bliver endnu skarpere på teorien bag praksis.
Inputs har været guld værd
Det er første gang, at Øgaard A/S har haft en energiteknolog i praktik. Det bliver nu ikke sidste gang, hvis det står til Mads og Rikke Øgaard, der er ejerledere hos Øgaard A/S:
-Vi er altid interesserede i at blive inspireret af og integrere ny viden i virksomheden. Men faktisk kendte vi ikke så meget til energiteknologuddannelsen før Patrick henvendte sig, og vi aftalte et praktikophold. Det har ændret sig, og Patrick er kommet med gode input og en god attitude, forklarer Mads og Rikke Øgaard.
Hos Øgaard A/S har de en afdeling der beskæftiger sig eksplicit med solvarme og varmepumper, og der har de i særdeleshed haft glæde af Patricks kompetencer:
-Patrick har introduceret os til beregningsprogrammer til varmepumper og energianmærkningsprogram-mer med procedurer for, hvordan vi bruger dem. Og det er guld værd for os, at Patrick har fokus på, at tingene skal fungere i praksis, understreger Mads og Rikke Øgaard.
Han forstår at gå på arbejde
Mads og Rikke er meget opmærksomme på, at den grønne omstilling kommer til at fylde en masse fremadrettet. Både for dem selv og deres kunder. Og de skal helst være et skridt foran kunden:
-Vi skal have styr på vores eget klimaregnskab, hvis vi skal hjælpe vores kunder med det samme. Så når Patrick hjælper os med at implementerer energiovervågninger her, vil det på sigt også blive en ydelse, som vi kan tilbyde vores kunder, glæder Mads og Rikke Øgaard sig og runder af:
-Patrick er kommet med en faglighed, som vi har haft stor glæde af. Men han har også noget menneskelig erfaring med sig, og han forstår at gå på arbejde og tage beslutninger selv, så han har passet godt ind her.
FAKTA: Om energiteknolog uddannelsen
Uddannelsen til energiteknolog kombinerer teori og praktik, så man opnår både praktisk og teoretisk viden om optimering af energiforsyningsanlæg, klimaanlæg, procesanlæg og belysning mv. Man vælger selv, om man vil studere hjemmefra via fjernundervisning eller møde op på campus hos Erhvervsakademi Dania i Randers. Som studerende vil man på uddannelsen arbejde meget med bæredygtighed, miljøledelse, energiledelse, energistyring, klimalovgivning, klimaaftaler, CO2 reduktion og helt generel bæredygtig udvikling med fokus på FN’s verdensmål.