Palliativ afdeling officielt indviet

FARSØ: Efter et Åbent Hus arrangement for et par uger siden, patienternes indflytning den 1. marts, så var det i torsdags blevet tid til den officielle indvielse af den nye Palliative afdeling på Farsø Sygehus.

.

På vegne af Støtteforeningen for Farsø sygehus ønsker Christian Bach Iversen (th) sygehuset tillykke med sin nye afdeling. Fra venstre ses også overlæge for afdelingen Klaus Jakobsen, Oversygeplejerske for Sygehus Himmerland Helle Overgaard og regionsrådsformand Ulla Astman, der alle havde rosende ord til den nye afdeling og hvilken betydning den får for Himmerland. .

Det var Regionsrådsformand Ulla Astmann der forstod klipningen af det røde bånd til afdelingen. 

– Det er noget helt specielt at kunne klippe båndet over til noget nyt i en tid, hvor man ellers er meget fokuseret på, hvordan man kan skære ned. Men jeg er glad for at kunne ønske regionen tillykke med den palliative afdeling på Sygehus Himmerland, sagde Ulla Astman i sin tale.

Der er afsat i alt 10 millioner til palliative senge, som findes både på Farsø og Aalborg sygehus. Og tilbuddet findes ikke i området i forvejen.

Den palliative afdeling har til formål at smertelindre, trøste og hjælpe. Kort og godt at fremme patientens livskvalitet i den sidste tid. Det sker i et tværfagligt samarbejde med det palliative team, der behandler patienterne i hjemmet sammen med psykologbistand og en præst.

– Vi har forberedt os i længe, og vi glæder os rigtig meget til, at afdelingen for alvor kommer op at køre, så vi kan være med til at øge livskvaliteten for alle vores patienter i nogle rolige og dejlige omgivelser, fortæller afdelingssygeplejerske Lisa Nørgaard Lauritsen.

Afdelingen er placeret i en selvstændig bygning, og der er gjort rigtig meget ud af indretningen, så patienter og pårørende kan føle sig godt tilpas i afdelingen. Derfor har afdelingen forsøgt at skabe en hjemlig stemning med farverige malerier, vaser, puder m.m. på sengestuerne samt indrettet en hyggelig fællesstue og et inspirerende legerum til børnene.

Indvielsestale af formand for Farsø Sygehus Støtteforening, Chr. Bach Iversen, Vester Hornum:

Tak for indbydelsen til at være med i dag, og tak til regionsrådsformand Ulla Astmann for indvielsen. Netop i dag er vi faktisk ret så gode venner. Det kommer jeg tilbage til.

Kært barn har mange navne. Det gælder også for det som vi er samlet om i dag.

I indbydelsen hed det ”Palliationsafsnit”. Nogen kalder det ”palliationsstuer”. Andre siger ”Stille stuer” og nogle bruger ordet ”hospicestuer”.

Så kært barn har mange navne. Og kært er det, idet det er noget , der med stor glæde nydes velkommen her på Farsø sygehus og i Vesthimmerland.

Vi må så se, hvilke af de mange navne der vil bide sig fast.

I sygehusets støtteforening er vi meget glade for, at den nye afdeling er placeret her. Det er vi, fordi det jo er helt tydeligt er et initiativ, som der er brug for. Det viser belægningen jo allerede, og det er vi, fordi Regionsrådet dermed har vist, at man stadig er villig til at støtte nye tiltag på stedet.

Og det er jo ikke det eneste, der sker i øjeblikket, som er med til at fastholde og videreudvikle vort sygehus.

Det vil vi gerne give udtryk for glæde over. Og det mener vi oprigtigt. På samme måde, som når vi også mener det alvorligt, når vi ind imellem siger fra, når der er optræk til forringelser her i Farsø. Men den side af sagen vil vi i dag ”stort set” lade ligge.

Dog vil vi gerne helt aktuelt kraftigt advare mod at lukke medicinske senge i Farsø. Der er hårdt brug for dem, og ikke en eneste af dem kan undværes. Og det værste er, at der ikke findes kvalificerede alternativer for kronikere og ældre patienter, som der bliver flere og flere af. Det bekymrer os..

Men for at vende tilbage til det positive, som heldigvis også findes. På den palliative afdeling er der fine stuer og gode faciliteter, og afdelingen har jo allerede modtaget nogle donationer – bl.a. 7 fladskærme. Den ene af dem sidder i det jeg kalder ”børnenes hule”, og jeg ved, at det kunne være godt om der hertil var knyttet en såkaldt Play Station. Jeg er glad for på Støtteforeningens vegne at overrække en sådan til glæde for de børn, der er med på besøg på afdelingen, og for hvem et besøg godt kan blive lidt langtrukkent.

FAKTA:
Om Palliativ Afdeling

Palliativ Afdeling består af 8 stationære senge og 2 ambulante. Afdelingen er bygget tværfagligt op, hvilket betyder, at der udover en palliationslæge og plejepersonalet også er tilknyttet fysioterapeuter, en ergoterapeut, socialrådgiver, diætist og præst til afdelingen.

Om Palliation
Palliation handler om den professionelle indsats, der bliver gjort for at forebygge og lindre lidelse for uhelbredeligt syge og deres pårørende.

Palliativt team i Sygehus Himmerland
I tilknytning til Palliativ Afdeling er der blevet etableret et Palliativt Team, som kører ud til patienter i hele Himmerland. Udover sygeplejersker, som i dag varetager den udgående funktion, bliver teamet udbygget med læge, fysioterapeut og socialrådgiver.  

 

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: