FARSØ: Mandag aften var der en stor tilstrømning af borgere til Dronning Ingrid Hallerne, hvor Vesthimmerlands Kommune og energiselskaberne BioCirc og Wind Estate havde inviteret til borgermøde om planerne for etablering af en energipark i området fra Svoldrup Kær til Krogstrup.
De første fem kvarter af mødet blev brugt til at gennemgå de to ansøgninger for det samlede Energipark projekt. Ansøgning 1 fra BioCirc går på 21 vindmøller i en højde på 185 meter og 630 ha solceller. Herud over også et areal til PtX på 32 ha og et erhvervsområde på for relaterede virksomheder på 31 ha. Allerede godkendt af Byrådet i Vesthimmerlands Kommune er Wind Estates projekt for 6 vindmøller i Farsø Kær og 59 ha. solceller, som altså skal lægges til BioCircs projekt. De to energiselskaber er af Vesthimmerlands Kommune blev bedt om at arbejde sammen om et fuldskala projekt.
Ansøgning 2 går på en firdobling af produktionskapaciteten på biogasanlægget i Holme.
Er projektet så langt at det er godkendt af byrådet?
Et meget centralt spørgsmål blev herefter stillet fra salen. Er projektet dermed så langt at det er godkendt af Byrådet?
Til det var svaret fra afdelingschef for projekter og Ejendomme i Vesthimmerlands Kommune, Torben Mangaard Frandsen og senere også borgmester Per Bach Laursen. ”Der er en politisk positiv interesse for projektet og i sidste ende er det Byrådet der tager beslutningen”. Der lød derfor en kraftig opfordring på at indsende høringssvar der kan gøre beslutningerne bedre for Byrådet – også med hensyn til at tilpasse projektet.
Der var en god spørgelyst i salen omkring opklarende spørgsmål, for en stor del af præsentationen blev allerede givet på borgermøder afholdt af de to energiselskaber for et år siden.
Hvad får lokalområdet tilbage for at huse energiparken ?
Overordnet ville man gerne have konkretiseret hvad lokalområdet får tilbage for at huse et så stort anlæg.
Direktør for BioCirc Bertel Maigaard måtte indrømme, at et så stort projekt ikke kun er fryd og gammen. Det er stort, det larmer og lugter. Men man vil forsøge at kompensere lokalområdet den grad det er muligt med bl.a. gratis overskudsvarme til fjernvarmen, gratis strøm til naboer indenfor 8 x møllehøjde – altså i ca. 1,5 km omkreds, penge til den grønne pulje og en lokal fond. Herudover 100 permanente arbejdspladser på anlægget i Holme og mulighed for følgeerhverv, som også kan bidrage med vækst til kommunen. Desuden vil selskabsskatten blive betalt i Vesthimmerlands Kommune. Hvis projektet realiseres vil BioCirc være en af kommunens største virksomheder. Bertel Maigaard pointerede ikke mindst, at den cirkulære model for energiparken er, at alt der tilføres fra landbruget til anlægget i Holme vil blive brugt i produktionen, altså dybstrøelse, gylle, slagteriaffald, græs m.m. Alt sammen kan nedbringe CO2 afgiften for landmændene i området indenfor en radius af ca. 30 km. fra anlægget, som vil være leverandører til anlægget. Udkommet fra anlægget i form af PtX vil være produktion af brændstoffer i form af brint, e-matanol og biomethanol til biler, skibe og fly. Han kunne også tilføje at græsset, som gror under solcellerne, altså græsprotein, vil blive brugt i produktionen.
Overskudsvarme – I må selv sørge for rørene
En borger i salen ville gerne have uddybet tilbuddet om overskudsvarme. Her var svaret, at anlægget vil producere så meget overskudsvarme at det kan forsyne hele Vesthimmerland med fjernvarme. Varmen vil BioCirc forære til borgerne kvit og frit, men fjernevarmeanlæggene skal selv sørge for en rørlægning til Holme for at aftage. Længst fremme omkring dette er dialogen med Aars Fjernvarme, kunne direktør for BioCirc, Bertel Maigaard fortælle.
Hvad med miljøet?
En versende miljøsag blev også bragt op. Til det blev der svaret, at alle krav naturligvis skal overholdes. Den kan eller må man ikke gå på kompromis med. Det er i Byrådet besluttet, at det er Vesthimmerlands Kommune selv der forestår myndighedsbehandlingen og altså ikke Staten.
Det ledte frem til projektets størrelse og hvor mange lokale beboere det kommer til at berøre. Især blev der peget på de store områder med solceller og den ekstra trafik der være på vejene.
Fra salen lød det: Dette store fremmøde viser, at vi er bekymret for vores nærmiljø, det både angår naturen og bosætning. Vi bor her på grund af naturen.
Borgmester sluttede af
Borgmester Per Bach Laursen sluttede aftenen af. Der var på det tidspunkt gået en halv time over det annoncerede sluttidspunkt. Han sagde:
-Det vigtigste er, at I sender skriftlige kommentarer til den videre proces. For dem kan Byrådet læse og kan forholde sig til hvis vi fortsætter den her proces – for det er der jo ingen der ved. Men der er interesse i Byrådet for projektet for vi tror ikke på at den grønne omstilling går væk. Derfor synes vi også, at vi skal bidrage i Vesthimmerland. Det handler om den 2020 plan som vi har vedtaget. Det er jo ikke kommet ud af ingenting, det vi beskæftiger os med her. Og det er slet ikke kommet ud af, at vi har tænkt os at genere nogen. Jeg ved godt at det altid kommer til at påvirke nogen. Nu har jeg været landmand i snart 35 år. Da jeg startede, var det værste man kunne gøre ved sine naboer, var at bygge en ny stald. Nu forsvinder staldene næsten som dug for solen i de her år, der bliver færre og færre husdyr ude på landet, og det vil sige at den gene har vi i hvert fald ikke længere, sådan generelt. Så er det rigtigt, at der så kommer et projekt som det her, som måske kan være med til at lede os ind i fremtiden. Det er der i hvert fald nogle Byrådspolitikere der er optaget af. Det kan være med til at skabe os selv en bedre fremtid – også økonomisk. Så ved jeg godt, at når vi snakker Vester Hornum, Hornum måske og Haubro som er dem der er tættest på, så bliver de ramt af det. Der er nogle huse i landdistrikterne der bliver ramt af det. Men vi har her også et firma, der har været ude at købe noget af det her op, og det har for nogle været en træls proces. Men det er det frie marked. Vi kan ikke som kommune forbyde nogen at købe ejendomme op. De går faktisk ud og byder på ejendommene og giver en pris. Desværre er der nogle der kommer i klemme ind imellem. De kommer i klemme fordi de faktisk er glade for at bo der hvor de gør og hvor pengene ikke betyder så meget. Det er jer jeg har allermest ondt af. Hvis det var mig der sad i den situation, at jeg skulle flytte fra mit landbrug, fordi der var nogle der kom omkring mig, så vil jeg også være meget ked af det. Men Byrådet har den forbistrede opgave, at vi skal se på hele vores lokalsamfunds udvikling – også i fremtiden. Det kan være svært, det medgiver jeg. Men jeg synes allerede med den debat vi har haft her i aften, at vi har fået mange tilkendegivelser. Hvis det er sådan ,at vi standser processen nu, så kan vi jo sige ”Tak fordi I var med så langt”. Så har vi da prøvet at medvirke til den grønne omstilling. Men hvis vi ikke skal det, så vil jeg gerne høre hvad skal vi så?.
Jeg tror også, at man skal se på om man kan have en fordel af at få fjernvarme ind i sit lokalsamfund. Og det er noget der hverken kommer til at ske i dag eller i morgen. Her snakker vi 5-10 år frem i fremtiden. Det er den vision Byrådet har fokus på. Og vi ved jo allerede nu blandt de forskellige partier i Byrådet, at de er inviteret til dialogmøder rundt omkring i de små samfund. Og det er det vi nu skal!
/cf