TESTRUP: Et opsigtsvækkende arrangement idag søndag med Bisp Herman og middelalderfolk ved Testrup kirke havde to formål. Dels som optakt til den Vesthimmerlandske Vandrefestival i uge 41 og 42 – og en workshop til formål at etablere en- eller flere hærveje, altså lange vandreruter i Vesthimmerland.
Testrup har været et betydningsfuldt sted
Mere end 50 personer var mødt op for at deltage i arrangementet med Bisp Herman, en interessant og bemærkelsesværdig historie om Testrup, som vil kunne sammenlignes med historien om Vitskøl.
Borgmester Knud Kristensen havde velvilligt og scenevant iført sig bispekostumet, og med bisp og middelalderfolk i Testrup kirke havde man ikke svært ved at indleve sig i Testrups storhedstid for 600 år siden.
Det var de nuværende ejere af Testrupgård Erna og Erik Dalgaard der fortalte den spændende historie om Testrup og stedets interesse for pilgrimme.
I slutningen af 1300 tallet beslutter Bispen fra Viborg, Bisp Herman at han vil bygge en 3 etagers hovedgård i Testrup. Årsagen er at hærvejen lige går forbi og placeringen er meget passende for en dagsrejse til enten Viborg eller Aalborg.
I 1432 ønsker Bispen også at bygge en kirke på stedet med Viborg Domkirke som forbillede og tillige et hospital for syge og fattige, som skal drives af munke. Byggeriet udføres på syv år.
Igennem 100 år er Testrup et meget livligt sted og flere danske konger lægger vejen forbi.
Testrup bliver også besøgt af mange pilgrimme, der især lægger vejen omkring den helbredende kilde som findes tæt på Testrup hospital, der også bruges som herberg for pilgrimmene.
Under Kong Chr. 3. kommer faciliteterne i Testrup under kronen. Det betyder en adelsmand flytter ind i hovedgården og i 1545 sælges bygningerne til Viborg hospital, der gradvist flytter aktiviteterne til Viborg.
I 1699 kommer Testrup Hovedgård på privat eje og de penge der er kommet ind for salg af hospitalet bruges til at købe jord og kirken tilbage for.
I 1748 rives hospitalet ned og i dag står kun koret tilbage af den oprindelige kirke fra 1439.
I flere hunderede år er historien om Testrup gået i glemmeborgen indtil nationalmuseet i starten af 1980’erne får interesse for jordvoldene, hvorunder ruinerne af hospital og kirke befinder sig. I 2003 har Skov- og naturstyrelsen forseglet ruinerne til bevaring for eftertiden.
I dag besøger et par tusinde mennesker hvert år Testrup for at høre historien om dens storhedstid, der altså startede med Bisp Herman.
Efter fortællingerne i Testrup kirke gik vandreturen til kilden, hvor Vesthimmerlands kommunes naturvejleder Karin Winther uddelte en drikkedunk til alle, så alle kunne få en slurk af kildens ”helbredende” dråber og samtidig kunne blive introduceret for de i alt 15 vandreture, som er en del af vandrefestivallen her i efterårsferieugerne.
Hærveje i Vesthimmerland
Efterfølgende samledes alle interesserede til en workshop i Testrup Gl. Skole for at høre nærmere om etablering af en eller flere hærveje i Vesthimmerland – og så under ledelse af Karin Winther.
Vækstforum Region Nordjylland samt otte nordjyske kommuner, hvor Vesthimmerland Kommune er en af dem, er i fuld gang med at undersøge mulighederne for at etablere en eller flere Hærveje i Himmerland og Vendsyssel.
Forud for workshoppen i Testrup havde man allerede haft to møder andre steder i Vesthimmerland, hvor deltagerne indtegnede tre potentielle ruter gennem Vesthimmerlands Kommune. En går langs Limfjorden og over ved Aggersund, den anden op langs Himmerlandsstien og ligeledes over Aggersund. Den tredje går langs Himmerlandsstien til Aars, hvorefter den fortsætter ad Halkærruten til Nibe og Aalborg.