Opgave: Design og byg dit eget siddemøbel – FOTOS

FARSØ: Det kan meget vel være, at der gemmer sig et par kommende møbelsnedkere på Farsø Skole.

I dag var der nemlig en flot fernisering på udkommet af HDS valgholdselevernes bud på personlige siddemøbler. 

HDS står for – Håndarbejde, Design og Sløjd, og det er de to lærere Lotta Hornbech, der er håndarbejdslærer og Bjarke Nicolajsen, sløjdlærer der har ledt A5 eleverne – der er en specialklasse, gennem forløbet, som gik i gang efter efterårsferien sidste år.  

De 10 elever, som alle er drenge i alderen fra 13 til 16 år har brugt 4 timer om ugen.  

Lotta Hornbech fortæller at alle har været meget optaget af forløbet, hvilket gået lige fra at finde ud hvilket møbel man vil lave, hvilken siddefunktion det skal have, til at tegne skitser, vælge materialer, designe og lave hynder i stof med batik eller fletsæder. 

Og kreativiteten har fået frit spil, for et siddemøbel kan være mange ting lige fra en skammel, stol, bænk, strandstol til en lænestol.  

14 årige Emils flotte lougestol i bejdset eg vakte stor opsigt på udstillingen.

-Den skal stå på mit værelse, siger Emil. Den er blevet lige som jeg vil have den. Den er rigtig god at ligge i og skal bruges til fjernsyn og spil når jeg opholder mig på værelset.  

Men det kan nu også være at der gemmer sig en fremtidig møbelsnedker i Emil, for møblet, selvom han har hentet inspiration på nettet, lever i funktionalitet og design fuldt op til opgaven som lærerne har stillet  – og så har den været sjov at lave, tilføjer Emil og smiler stolt. 

16 årige Joachim havde valgt at lave en bænk i egetræ med hynde. Inspirationen til møblet har jeg fundet på nettet og så rådede Bjarke mig til at lave bænken i egetræ så den kan stå udendørs. Joachim som allerede var færdig med sin bænk i februar og har nu ventet 2 måneder på at få dem hjem.

Joachim fortæller at møbelsnedkeri ikke er noget for ham. – Jeg vil meget hellere arbejde med jern, og på den måde er han måske kommet nærmere det han gerne vil uddannes til og beskæftige sig med i sit voksenliv.     

Ud over siddemøbler havde en anden specialklasse – nemlig A3, lavet en udstilling af deres seneste billedkunstprojekt ”Luftballoner”. De farverige luftballoner –  der både kom til udtryk på papir, men også i store papmache figurer hængende ned fra loftet, imponerede.

11 elever, 9 drenge og 2 piger stod bag ballonerne, som de har bygget, tegnet, malet og dekoreret i 3D og som akvarelmalerier.  Det har eleverne brugt seks torsdage på.   

Elevernes forældre var naturligvis inviteret til ferniseringen og de var tydelig stolte af deres poder, og det er de stadig, for alle værkerne har eleverne fået lov at tage med sig hjem til evig eje og brug.      

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: