Ole kan fejre 25 års jubilæum med sin smedeforretning 

HAUBRO: For 25 år siden blev Ole Nielsen selvstændig med sin egen smedeforretning. Meget er sket på de 25 år, som han lørdag den 3. september markerer ved Åbent Hus på virksomheden.

Startede på ejendom ved Ullits
51-årige Ole Nielsen, der egentlig er født og opvokset i Ribe, etablerede 1. september 1997, umiddelbart efter smedeuddannelsen på Erhvervsskolerne i Aars, sin egen smedevirksomhed på Nibevej 61, en landejendom mellem Farsø og Ullits.

Antallet af opgaver voksede hurtigt. Han udvidede virksomheden på Nibevej to gange med nye haller, først i år 2000 og igen i 2002. Da en 3. udvidelse kom på tale i 2006, blev der fra kommunen sagt stop. Ole måtte finde et andet sted.

Ole’s Smedeforretningen rykkede til Haubro for 16 år siden.

Rykkede senere til Haubro
Han kiggede selv på den tidligere Rimas bygning i udkanten af Haubro by, hvor det var muligt at drive erhverv af hans størrelse. Bygningen havde stået tom i otte år, så han blev først rådet fra at investere i den. Men med lyn-salget at ejendommen på Nibevej på blot en uge, så slog han til, da han følte, at bygningen i Haubro kunne blive rammen om hans virksomhed mange år frem i tiden. Det har den nu indtil videre været i 16 år.

Landbrugskunder og industri
Ole’s Smedeforretning henvender sig især til landbruget og industrien. For landbrugets vedkommende er det staldinventar, service på landbrugsmaskiner og vandforsyning, der er de primære opgaver. Kundeområdet er Himmerlandsområdet.

Smedeforretningen har også en række underleverandøropgaver for industrien – primært lokale virksomheder, hvor det er specialkonstruktioner i jern og stål der leveres.

25 ansatte
På Nibevej havde virksomheden 10 ansatte, i dag er der 25. Heraf er 7 lærlinge. Ole Nielsen føler han har en særlig forpligtelse overfor sit erhverv.

-Hvis vi ikke tilbyder smede en læreplads, så kan vi ikke forvente at der er nok smede i fremtiden, slet ikke her i lokalområdet. Jeg vil rigtig gerne give lokale unge mennesker ”med gode hænder” og interesse for smedefaget muligheden hos mig.                                           

Kommer ud af smedefamilie
Som før nævnt kommer Ole fra Ribe og kommer ud en smedefamilie.

-Det er kun min søster, der er skolelærer der ikke er smed. Det er til gengæld hendes mand, griner Ole Nielsen. Det er min bror der overtager min fars smedeforretning. Det blev hurtigt klart efter at jeg har min smedeforretning her i Haubro. Det er også her min kone Lottes familie kommer fra. Mine to piger er også født og opvokset her.

Jeg mødte Lotte mens jeg var under uddannelse på Erhvervsskolerne i Aars, men min læreplads var hos A.P. Jørgensen i Ribe, hvor jeg er udlært.

Blev på egnen efter endt uddannelse
Ja, hvis jeg ikke havde mødt Lotte kunne det have været helt anderledes, men heldigvis var det kærligheden til den lokale Aars pige der sejrede, fortæller Ole Nielsen.

Lotte har siden 2005 været ansat i virksomhedens administration.

Men også en anden har æren for at Ole blev på egnen. Nemlig Lars Justesen.

-Jeg havde lidt krudt i røven, og havde brug for et arbejde efter skoletid. Det blev hos Lars i kartoflerne, fortæller Ole Nielsen.

Potentiale for egen virksomhed
Det var også i forbindelse med dette job at han fandt ud af at der var mangel på smede i lokalområdet og mange generationsskifter på vej i Hvalpsund, Fandrup og Vesterbølle.

Det var på baggrund af dette, at Ole fandt ud af at der potentiale for ham i at starte sin egen virksomhed.

Har udvidet med flere specialer
Ole Smedeforretning har hen over årene udvidet med flere specialer. I 1998 blev der udvidet med en VVS afdeling. I 2003 en kloakmesterautorisation, i 2017 brøndborer autorisation. Virksomheden udfører såeldes idag VVS, kloak, stål, landbrug, hydraulik og  brøndboring

Sidstnævnte som Ole Nielsen selv har taget uddannelsen i, er det han i dag selv hovedsagelig beskæftiger sig med, mens alle hans gode ansatte står for virksomhedens øvrige opgaver, styret af en værkfører.                        

Det er også min hobby
Lotte og Ole Nielsen bor også privat på virksomheden i en lejlighed på 1 sal.

-Så er der altid nogen hjemme, og jeg må jo også erkende mit job er også min hobby. Sådan har det altid været, lyder det fra Ole Nielsen.         

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: