Nyt lys i den 400 år gamle herregårdslade

HVALPSUND: Herregården Hessels ældste bygning, den gamle herregårdslade, som er bygget i midten af 1600-tallet har fået helt ny lyssætning. Det for at man meget bedre kan se ladens flotte konstruktion og ikke mindst gøre den anvendelig på alle tider af året.

Det var ellers lige før at den ikke overlevede branden på Hessel i 1702, fortæller museumsleder Elisabeth Barfod Carlsen, der kender alt til stedets historie.

-I december 1702 var der gang i ølbrygningen til jul og desværre blev der fyret for meget op i kaminen, så hovedhus og længerne brændte ned. Laden blev reddet, sandsynligvis på grund af den kraftige trækonstruktion, men også fordi det var vigtigt at redde afgrøderne for familiens overlevelse.

I dag indeholder den historiske lade en samling af Hessels vogne, kareter og arbejdsmaskiner fra den gang alt blev trukket med heste eller stude. Vogne og maskiner, der for øvrigt fra tid til anden hives ud af laden for at blive brugt i forbindelsen med Hessels levendegjorte arrangementer hen over året. Hessel har også sit eget vognlaug og det har derfor fra Hessels side været et ønske at få en bedre belysning i laden, så konstruktionen og samlingen af vogne er lettere at se. Og det er nu sket med økonomisk støtte fra Norlys Vækstpulje med kr. 50.000.

Lokal Øgaard El har fundet en god løsning, så laden er bedre belyst og giver et flot skær til den gamle konstruktion.

Hvis du kiggede forbi til Jul på Hessel forleden, bemærkede du måske det nye lys. I laden var der nemlig opstillet boder med salg af julestads, julegaver og juledekorationer. Laden bruges også til koncerter, fester og aktiviteter gennem året.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: