FANDRUP/ULLITS/FARSØ: Det er den eneste chance I får – grib den !. Det var hovedbudskabet fra Farsø Varmeværk, da det sidste borgermøde omkring udrulning af fjernvarme til Fandrup og Ullits fra Farsø blev afholdt her til aften.
LÆS OGSÅ:Borgermøde om fjernvarme til Fandrup og Ullits
Fandrup har ganske vist haft chancen før, men det var før at gas- og elpriserne blev mangedoblet, som det var tilfældet sidste år, hvor den russiske gas blev boykottet.
Siden har der været arbejdet intenst med en alternativ varmeforsyning til Fandrup og Ullits, som begge er gasforsynede byer.
180 borgere mødte frem
Der var da også god interesse for projektet med et fremmøde på 180 til borgermødet i Dronning Ingrid Hallerne torsdag aften i sidste uge. Formand for Farsø Varmeværk, Søren Kjær bød velkommen og fortalte om de seneste 15 måneders arbejde med projektet.
Langt fra første gang vi mødes
-Det er langt fra første gang vi mødes, lød det indledningsvis fra Søren Kjær.
For 15 måneder siden, den 25. maj 2022, mødtes vi første gang i Ullits Minihal uden den større forberedelse, men der var rigtig mange der var interesseret. Det kunne vi godt se gav nogle muligheder. Dengang var prisen på el, gas, træpiller stukket helt af, og der var usikkerhed om fremtidige leverancer. Der var meget uro, og der var nogle der havde fået nogle voldsomme regninger. Det kan alle godt huske sidste år, men nu er ”gassen gået lidt af” uroen på økonomien, men jeg tror ikke usikkerheden den er blevet mindre.
Stor interesse for vi skulle arbejde videre
Ved håndsoprækning dengang var der rigtig stor interesse for at vi skulle arbejde videre for at afklare mulighederne. Vi fik et ingeniørfirma til at se på hvad der skulle til og hvor mange forbrugere der er i området. Det viste sig rigtigt hurtigt, at hvis det skulle have realitet, så skulle vi både have Fandrup og Ullits med. Så vi afholdt også et møde i Fandrup – også med stor interesse.
Siden dengang har vi arbejdet rigtig meget med at få styr på de usikre ting inden vi kunne gå i gang med at indhente priser. Så selvom det er 15 måneder siden, så har vi altså ikke siddet på hænderne. Jeg skal skåne jer for at fortælle hvor mange instanser vi har haft fat i og hvor mange timer vi har brugt.
Nydt godt af to arbejdsgrupper
Vi har heldigvis nydt godt af de to arbejdsgrupper der har været. En i Fandrup og en i Ullits. De har hjulpet med en rigtig god dialog om hvordan de så på tingene og de har mødt op talstærkt hver gang hver gang vi har inviteret dem. Og så har de også været gode til at dele infoskrivelser omkring i postkasserne. Vi var nødt til at forsikre jer om, at det her vil vi gerne og synes det var et godt tilbud til jer.
Godkendelse af projektforslag og penge fra fjernvarmepuljen
Oven i projektansøgningerne så skulle vi have noget igennem hos kommunen. Kommunen skal godkende vores projektforslag samtidig med at de arbejdede med hvilke områder der kunne blive forsynet med fjernvarme. Da kommunen så havde givet grønt lys for det,og vi havde fået tilsagn om en garanti på et lån, så skulle vi søge fjernvarmepuljen. I vores projektforslag havde vi forudsat at der kom penge fra puljen på 2,4 mio. kr. Jeg tror tre dage efter vi havde søgt, der lukkede puljen. Den har så fået tilført penge en gang siden, men jeg tror der mangler 400 mio. kr. i puljen for at kunne imødekomme alle dem der har søgt nu. Så havde vi ikke presset på dengang, så havde vi måttet vente en 3-4 måneder ekstra.
Projektet sendt i udbud
I foråret håbede vi på straks derefter på at kunne åbne op for tilmelding. I projektforslaget lød det at det skulle koste godt 30 mio. kr. Men vi hørte også, at der var stor efterspørgsel på rør og dem der kunne grave og svejse. Det var slet ikke sikkert at vi kunne få nogen til hjælpe os med projektet i det i det hele taget. Så vi var lidt nervøse over hvor vi skulle ende. Men med hjælp fra vores rådgiver fik vi lavet et pristjek. De havde udført nogle projekter i nogle andre kommuner. Så vi tænkte hvis der kom noget derfra som var brugbart så turde vi godt i bestyrelsen gå ud og sige: Nu kan I godt melde jer til, og så ser vi hvad der sker. Men de pristjek vi fik ind gik fra 30 til 40 mio. Så det kunne vi ikke bruge til ret meget. Derfor var vi nødt til at få lavet et udbud. Det vil sige, at alt skal måles op med rigtige dimensioner og længder – og det hele skal beskrives. Før sommerferien fik vi udbuddet sendt ud til fire som vi havde bedt om at give tilbud samt to rørleverandører. Det var vi lidt spændte på. I det hele taget om der kom nogle tilbud. Den 21. august fik besked om at alle fire havde givet bud sammen med de to rørleverandører. Så vi holdt bestyrelsesmøde den 24. august og aftalte vilkår. Det vil sige, at da vi holdt møde med arbejdsgrupperne sidste gang, der vidste vi ikke hvad vi skulle tale om i dag. Men heldigvis har vi noget brugbart.
Kræver tilslutningsprocent på 60%
Projektbeskrivelsen går ud fra at ca. 135 husstande, svarende til en tilslutningsprocent på 60% samlet for de to byer, skal melde sig til, for at projektet kan gå videre.
Arbejde kan gå i gang til november
Varmeværkets driftsleder Bo Rasmussen kunne fortælle de tekniske dele af projektet og tidsplanen.
Projektet har været i udbud og der er kommet nogle gode priser ind. Gunnar Nielsen har vundet hovedentreprisen og IsoPLus rørleverancen. Tidsplan er fastlagt i udbud, men kan tilpasses (fremskydes) hvis det ikke giver økonomiske ekstra udgifter.
Forudsat at 60%, samlet fra de to byer, har tilmeldt sig tilslutning senest den 25. september og har indbetalt et tilslutningsbeløb på kr. 25.000 og en aftale om et transmissionsbidrag på kr. 5.000 om året i 15 år, så kan arbejdet gå i gang til november.
Så vil man gå i gang med at etablere transmissionsledning fra Farsø til Fandrup. Det betyder, at Fandrup efter stikledningerne er lagt ud til husene, allerede kan være koblet på fjernvarme i 2024. Med mindre der arbejdes med rørlægning fra to sider – som altså vi kunne forkorte tilslutningstiden, så vil Ullits kunne kobles på fjernvarme i 2025.
Ud over tilslutningsbidrag og det løbende transmissionsbidrag, så skal de nye forbrugere også påregne en udgift til en fjernvarmeunit og tilslutning til det eksisterende centralvarmesystem i huset. En engangsudgift anslået til ca. kr. 30.000. Hertil kommer den billige varmeudgift på ca. 12.700 om året ved 130 m2 bolig.
Har betydning for huspriserne
Ud over info om fjernvarmen kunne borgerne i Fandrup og Ullits og høre om den positive effekt for deres huspriser og chancen for salg efter fjernvarmen er lagt ind. Det var positive toner fra ejendomsmægler Trine Munk, fra Real Mæglerne i Farsø. Også Vestjysk Bank ved Anette Overgaard og Rikke Madsen kunne fortælle om de fordelagtige muligheder for at låne penge til konverteringen til fjernvarme. Svend Anker Jensen fra Vester Hornum VVS, havde taget en fjernvarmeunit med for at kunne fortælle om det praktiske i forbindelse med tilslutningen af huset.
Altså alt i alt blev de evt. fremtidige forbrugere i Fandrup og Ullits klædt godt på til at tage stilling til om de vil tilsluttes fjernvarme.
Tilslutningsbarometer
Et barometer på Farsø Varmeværks hjemmeside viser hvordan tilslutningen skrider frem. Umiddelbart efter mødet viste det allerede 10%. Som før nævnt er målet 60% den 25. september ellers bortfalder tilbuddet om fjernvarme til Fandrup og Ullits.