Nostalgiske efterårsopgaver på landet blev vist på Hessel

HVALPSUND: De mange opgaver på landet, som hører efteråret til var i den grad i fokus i dag, hvor Herregården Hessel afholdte efterårets dag.

Der var veterantraktorer med plov og andre redskaber der brummede ude på markerne ved Hessel.  

Desuden var det en dag med nostalgi, håndelag – håndværk og husflid, der kan risikere at gå i glemmebogen, hvis det altså ikke var for de mange hobbyfolk og frivillige fra Hessels efterhånden 15 håndværkerlaug, der gladeligt viste deres store interesse frem.           

Pløjekonkurrencer
På markerne ved Hessel kunne man se de gamle traktorer og maskiner forvandle stubmarkerne til sort muld ved pløjning og sågar med et element af konkurrence indbygget. Som bekendt er det præcision og erfaring, der gør at man kan præstere en perfekt plovfure.

Politikerpløjning
Også et par lokalpolitikere tog udfordringen op. Det var Jens Chr, Pedersen (A), der kunne afsløre at han som dreng havde pløjet lidt på markerne ved barndomshjemmet. Traktoren var en Massey Ferguson. Lars Andresen (V) havde derimod aldrig prøvet at plove. Jens Chr. Pedersen fik assistance af Søren Byrjalsen, som også havde stillet de to traktorer og to 2-furede plove til rådighed for indslaget. Lars Andresen fik assistance af Hesses formand Holger Jessen.

Først skulle der flækkes, altså den første lige tur for at kaste jorden til hver sin side. Derefter fulgte samlekastningen – altså selve pløjningen.   

Som publikum – herunder flere garvede landmænd, kunne konstatere, så kørte Jens Chr. Pedersen økonomikørsel med få omdrejninger – altså ploven let i jorden, mens Lars Andresen stak ploven noget dybere, og dermed skulle bruge flere kræfter. Om man kan lægge noget politisk i det skal være usagt.

Kartoffeloptagning
Hessels karlelaug M/K var i gang med kartoffeloptagningen. Her kunne man efter at kartoflerne var samlet op i kurve, solde dem. Altså slå jorden af kartoflerne i en form for rystebord. Det var der flere børn som skulle prøve. Efterfølgende kunne man fylde en lille pose med kartofler eller købe en hel sæk til at tage med sig hjem.       

Imponerende håndarbejde og husflid
Indenfor på Hessel var der bag forvalterboligen opsat et telt med fokus på uld og håndarbejde. Også dyrene som leverede ulden var til stede. De stod lige udenfor, og flere måtte lade pelsen i løbet at dagen.

I stuehuset var der fokus på Hessels efterhånden 15 laug. Alle laug var til stede rundt omkring på Hessel på Efterårets Dag og demonstrerede teknikkerne i de gamle håndværk.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: