Nostalgisk efterår på Hessel – FOTOS

HVALPSUND: De mange opgaver på landet, som hører efteråret til var i den grad i fokus i dag på Herregården Hessel.

Et fyldigt program bød på en dag med nostalgi og håndelag – håndværk og husflid, der kan risikere at gå i glemmebogen, hvis det altså ikke var for de mange hobbyfolk og frivillige fra Hessels mange håndværkerlaug, der gladeligt viste deres store interesse frem. 

           

Veterantraktorer tog teten
På Hessels omkringliggende kunne man se Veterantraktorklubben Vesthimmerland køre med de gamle traktorer og maskiner og forvandle stubmarkerne til sort muld ved pløjning og harvning på gammeldags vis. Med adskillelige traktorer – i flere størrelser og forskellige årgange, i gang på markerne ved Hessel gik det hurtigt med at få efterårsarbejdet i marken klaret, som også omfattede spredning af møg og klargøring til såning.

Hessels karlelaug var også at finde i marken i færd med roeoptagning. Blandt roerne fandt man også parceller med kartofler og gulerødder som dagens mange gæster blev tilbudt at fylde i en pose, som man kunne tage med sig hjem.  

Gammeldaws pløjning
Som bekendt er det præcision og erfaring, der gør at man kan præstere en perfekt plovfure. Derfor var der også arrangeret en lille uofficiel gammeldaws pløjekonkurrence. Her kørte de gamle traktorer efterspændt af 2-furede plove side om side, for at præstere den perfekte pløjning både hvad angik retning og dybde.

Også flere hesteforspand havde fundet vej til marken, hvor den første udgave af en 1-furet plov – en såkaldt ard, trak en fure gennem mulden. 

I anledning af Fiat’s 100 års jubilæum var der også udstillet Fiat traktorer fra flere årtier på udstillingspladsen bag Hessels lade.  

Imponerende håndarbejde og husflid
Indenfor på Hessel var det Vævergruppen, der havde tilrettelagt håndarbejde og husflid, der naturligvis var arbejdende stande, for at kunne vise teknikkerne i det gamle håndværk.  

Besættelsestiden i fokus
Men især særudstillingen ”Besættelsestidens mad og husholdning” havde publikums store interesse. For her kunne man smage på Richs kaffeerstatning. En oplevelse som bestemt ikke smagte grimt eller bittert, men nærmere som en tynd kop kaffe. Rich’s blev lavet af cikorie og rug. Afgrøder der i øvrigt begge findes på Hessel, blev der oplyst.
 

Andre smagsprøver gik på kartoffelsmåkager, ingefærkager bagt af rug, bygfranskbrød med krydderfedt og boghvedepandekager med æblekompot. Bagværk som også hørte besættelsestiden til.  

Også stemningen blev der sat fokus på med ophængte mørklægningsgardiner og toner af befrielsesapparatet fra dampradio.    

Overalt på Hessel blev der vist forskellige former for levendegørelse. Smedene arbejdede i den gamle smedje, væverne ved de gamle væve og trædrejerne ved bænken i værkstedet.    

Fårene var også med
Fårefolket var også godt repræsenteret med flere forskellige fåreracer. Og flere får måtte i løbet af dagen ”lægge” pelsen.  

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: