Af: Theresa Berg Andersen, MF for SF og Annemette Bach, spidskandidat for SF til kommunalvalget i Vesthimmerland
Et af tidens største problemer, er den voksende mistrivsel blandt børn og unge. Hvis vi begynder at give karakterer før, end vi allerede gør nu, risikerer vi at hælde benzin på det bål, de unge brænder sig på.
Regeringens aftale om ’frihed og fordybelse’ i folkeskolen fra 2024, har gjort at de enkelte skolers bestyrelser selv kan beslutte, om der skal indføres karakterer fra 6. klasse af. Folkeskolen har foretaget en rundspørge, fra hvilken det fremgår at 16% af skolerne i Danmark vil eller overvejer at indføre det når de får beslutningskompetencen. Vores holdning er, at det er alt for tidligt at få karakterer fra 6. klasse. Her er altså tale om børn mellem 11-13 år. En alder som allerede er forvirrende og forandringspræget nok i forvejen.
Vesthimmerland kommune har allerede denne måned vedtaget, at det skal træde i kraft for næste skoleår. Selvom det generelt er positivt, at skoler får mere medbestemmelse – og dermed kan tage flere lokale hensyn, håber vi ikke, de gør brug af denne mulighed.
Det mener vi, fordi en af årsagerne bag børn og unges mistrivsel, hænger sammen med en oplevelse af at skulle levere. Frygt for at skuffe, ikke at være god nok og at begå fejl fylder i de unge hoveder. Hvordan vil mere bedømmelse påvirke det? Er det overhovedet nødvendigt – og hvad lærer de af det?
Måden, man skruer skolesystemet sammen på, er også med til at signalere til børnene, hvad der er vigtigt. Og hvornår de er vigtige. Hvis vi glemmer at give dem tid og ro til at fordybe, udvikle og danne sig til hele mennesker, risikerer vi at de tror, de først er gode nok, hvis de får gode resultater. Vi bliver nødt til at lære vores børn, at de er noget værd bare ved at være. At der er mange måder at bidrage på, og at det at begå fejl er en naturlig del af livet.
Med det mener vi ikke, at man ikke skal forlange noget af de unge. Selvfølgelig kan – og skal vi det. Deres udvikling er afhængig af, at vi stiller krav til, hvad de skal lære og holder dem op på det. Men børn og unge oplever allerede mange krav og forventninger, og der vil være rig mulighed for at præstere i de ældste klassetrin og frem, hvor karakter, valg af ungdomsuddannelse og tanker om arbejdsmarked bliver virkeligheden. Men lad os inden de slippes løs i konkurrencesamfundet, opbygge et så trygt fundament de kan stå på og navigere ud fra som muligt. Det gør vi ved at skrue tempoet ned og fokusere på læring gennem feedback, fordybelse og fællesskab.