Naturen holder ikke vinterlukket

VESTHIMMERLAND: Vinteren er en hård tid for både planter og dyr. Heldigvis tilpasser de fleste planter og dyr sig, så kun de svage må lide døden i kulden.

Menneskene tilpasser sig også kulden og den mørke tid, for de fleste desværre ved ikke at komme ud, og det er en skam, for naturen holder ikke vinterlukket.

Naturvejleder Karin Winther i Vesthimmerlands kommune vil gerne opfordre til, at man deler sine spændende naturoplever så flere, får kendskab til, og kommer ud og oplever den spændende natur, der er i Vesthimmerlands kommune.

Man kontakter hende, hvis man observerer spændende naturoplevelser, og så vil hun efterfølgende lægge informationerne på www.naturekspeditionen.dk. I øjeblikket melder medarbejderne på Aggersundbroen f.eks. at de har se flere sæler med unger ligge på isen og odderen, som har det rigtig godt i Limfjorden, er set flere gange på det seneste. Har man tålmodighed kan man se dem på fisketur i ishullerne ved Aggersundbroen.. Føden består af både fisk og skaldyr, hvilket f.eks. kan ses i ekskrementerne, der farves røde efter et måltid rejer.

 

Allerede nu kan det mærkes, at dagene bliver længere. Helt nøjagtig tiltager de lyse timer pr. dag med 3 minutter og 20 sek., hvilket i februar måned betydet 2 timer længere til at komme ud i naturen.

 

Snevejr er det ideelle vejr til at går på dyresafari og finde ud af, hvilke dyr, der lever i ens nær område. Bogen "Dyrespor" af Preben Bang kan anbefales at tage med på gåturen, eller tag evt. fotos af diverse spor, for derefter hjemme i varmen at finde ud af, hvilke dyr elle dyrespor man har set på turen. Specielt hvis turen går forbi en høstet majsmark, er der stor sandsynlighed for at se mange forskellige spor, men der i det hele taget langt større mulighed for at se mange flere dyr end man plejer, da det ikke er så nemt at skjule sig i det hvide landskab.

Fuglene på foderbrættet er flittige gæster, hvis der fodres jævnligt. Er man begyndt at fodre er det vigtigt, at man fortsætter, da fuglene bliver i de naturområder, hvor de kan finde føde. Holder man op med at fodre, kan det koste dyrebare kræfter for fuglene at finde nye områder med føde i kulden. Ud over nydelsen ved at se de mange forskellige fugle på foderbrættet, så får man også en ekstra bonus oven i, for på trods af kulden, så er fuglene ved at komme i forårshumør, hvilket høres på de mange fugle stemmer når solen skinner. Når fodersæsonen stopper kan man ved at sætte foderkasser op, fortsat få besøg af fuglene. Redekasser kan bygges og sættes op hele året, men kan med fordel sættes op om vinteren, så fuglene får mulighed for at se kassen an inden ynglesæsonen starter i april/maj.

 

– God fornøjelse, og et er helt sikkert. Humørbarometeret stiger hos alle, er der måske nogen som nogensinde er kommet sur hjem efter en naturtur, slutter Vesthimmerland naturvejleder Karin Winther.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: