Meget mere end et pusterum

Jesper Myrup

Jesper Myrup

Jens Chr. Pedersen (S)
Byrådsmedlem og medlem af Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune   

Jeg har i mit arbejdsliv mødt mange af de børn og unge, der har haft brug for et pusterum fra den traditionelle boglige undervisning. Som lærer i den tidligere erhvervsklasse på Farsø Skole, i den 10. klasse der rummede elever, der ikke sigtede på den boglige vej, som forstander på Produktionsskolen Kongshøjgaard og som leder på FGU Himmerlands afdeling i Aars.

Derfor glæder det mig meget, at der nu er 2 tilbud i grundskolen, der særligt er rettet mod disse elever – juniormesterlære og EUD light eller værkstedsundervisning. Det er disse nye tilbud, der giver børn og unge et tiltrængt pusterum, men de gør meget mere end det. Og det er det egentlige ærinde med dette indlæg. Jeg vil meget gerne være med til at skabe forståelse og accept hos elever, forældre og ledere af, at juniormesterlære og værkstedsundervisning skal opfattes som ligeværdige undervisningsmiljøer på linje med alle andre fag i skolen.

Jeg ønsker ikke på nogen måde at undervurdere den viden og dannelse, eleverne opnår i de boglige fag. I min tid som underviser i dansk har jeg bedt mange elever udarbejde miljøbeskrivelser og personkarakteristikker med mere, og langt de fleste har gjort sig umage for at løse opgaverne.  Men jeg har i mange tilfælde mærket det spørgsmål, som aldrig rigtig blev udtalt – ”hvad skal vi egentlig bruge det til?” Min opgave var at forklare eller besvare det uudtalte spørgsmål, men der stod allivel ofte det tilbage – kunne vi ikke bare få lov til at læse den bog?

Her er det, at den praktiske undervisning – værkstedsundervisningen – kan noget. Som en elev udtaler i evalueringen, så er det supergodt at være med til at lave noget, som kan bruges af børnene i SFO´en. Man gør en forskel for andre og så gør man sig umage. Man lærer at passe på værktøjet, man lærer at koncentrere sig og man lærer, at det betyder noget, at slutresultatet er pænt og brugbart.

Der kunne nævnes mange flere kompetencer, som eleverne får med sig fra juniormesterlære og værkstedsundervisningen, og fælles for dem er, at eleverne helt umiddelbart kan se og opleve, hvad disse kompetencer kan bruges til. Og det er en afgørende forudsætning for, at information omdannes til anvendelig viden hos eleverne.

Juniormesterlære og EUD Light/værkstedsundervisning er et pusterum for en del elever fra den traditionelle boglige undervisning og godt for det. Men det er så vigtigt, at alle involverede anerkender al den læring, der finder sted i den praktiske undervisning. Denne gruppe af elever må aldrig miste dette læringsrum, for det tænder lyset i øjnene på nogle børn og unge, hvor det ellers slukket. Hvis de – for at citere evalueringen igen – føler at de trives bedre og føler sig set og anerkendt, så er der en positiv mulighed for, at de genvinder en ellers tabt lyst til at lære noget. Og det er vigtigt – og kan bruges til noget.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.