Marie Bjerre i forsvar for det lokale erhvervsliv

HIMMERLAND: I en tid hvor der står Corona og hjælpepakker malet op og ned af Christiansborgs vægge, har det Himmerlandske folketingsmedlem Marie Bjerre (V) ad flere omgange haft erhvervsminister Simon Kollerup i Folketingssalen til at svare på spørgsmål.

Det sker på baggrund af flere henvendelser fra lokale erhvervsdrivende, som har gjort Marie Bjerre opmærksom på, at de hjælpepakker regeringen har lanceret, enten er utilstrækkelige, eller rammer ved siden af.

– Der er alvorligt brug for hjælpepakkerne, og det synes jeg egentlig de henvendelser jeg får fra de erhvervs-drivende vidner om, udtaler Marie Bjerre.

– Men det er meget tydeligt for mig, at der er mange huller i de her hjælpepakker, og det betyder altså, at de ikke kommer de virksomheder til gode, som har brug for dem – Det kan være ødelæggende for vores lokale erhvervsliv, fortsætter hun.  

I dag stillede Marie Bjerre derfor spørgsmål til erhvervsministeren om den manglende hjælp til vækstvirksomheder, og hvorfor det tager så lang tid at få udbetalinger fra hjælpepakkerne. Ligesom Marie Bjerre så sent som onsdag i den forgangne uge stillede en konkret spørgsmål omhandlende isenkræmmerbutikken Kop & Kande fra Farsø. Sagen er nemlig den, at indehaver Jørgen Højrup Jensen ikke kan få støtte gennem hjælpeordningerne, selvom Farsø-butikken er tvunget lukket grundet beliggenheden i et center. Grunden er at han holder sin butik i Aars åben, og da begge butikker er registreret under samme CVR-nummer, gives der ikke kompensation for den lukkede butik.  

Det er et af en stribe spørgsmål, som Marie Bjerre har stillet til ministeren. Hun henviser til, at en analyse fra erhvervsorganisationen Ejendom Danmark har vist, at kun 30 procent af butikkerne i storcentre får fuld refusion, selv om deres butik er lukket ved påbud. 

Genåbning af centre forhandles
Genåbning af butikscentre er noget af det, partierne forhandler i øjeblikket forud for en ny fase i genåbningen af landet fra 10. maj. 

I Norge har butikcentre fortsat holdt åbent. Det har ikke forhindret, at Norge har klaret sig meget bedre gennem krisen end Danmark, hvis man ser på dødstallet i forbindelse med corona. Antallet af dødsfald er det halve af det danske i forhold til befolkningens størrelse. 

Andre regler i ordningen om kompensation virker også uretfærdige, mener Marie Bjerre. 

Det har blandt andet medført, at en virksomhed i Støvring har hjemsendt flere ansatte end nødvendigt. 

Virksomheden ville hjemsende 35, men måtte skrue det op til 50 for at få hjælp fra staten. 

Baggrunden var også her, at virksomheden er registreret med ét enkelt cvr-nummer for alle 17 afdelinger ifølge Marie Bjerre. 

Presset virker
Til Maries Bjerres spørgsmål omkring den manglende hjælp til vækstvirksomheder kunne ministeren med-dele, at regeringen lancerer en anden beregningsmodel for at imødekomme vækstvirksomhederne, og det glæder Marie Bjerre.  

Erhvervsministeren har således ændret måden at opgøre tab på for vækstvirksomheder. Hvis en virksomhed åbnede tidligt sidste år uden meget indtægt i starten, kunne dens indtægt i marts i år vise fremgang i forhold til marts sidste år. Så kunne den ikke få støtte fra hjælpepakker. 

Nu bliver regnskabet sat op mod, hvad virksomheden tjente mellem december og februar, fortæller Marie Bjerre. Hvis virksomheden tjente penge på det tidspunkt, vil det være tydeligt, hvis den tabte penge fra midten af marts, da landet blev lukket meget ned. 

– Jeg synes, at det bevidner, at det nytter at lægge pres på ministeren og regeringen. Det er positivt at regerringen er lydhør overfor udfordringerne, men det er også værd at understrege at det her var ét skridt på en lang vej. Jeg får mange henvendelser fra lokale virksomheder, som er udfordret på hjælpepakkerne, og her er jeg ærligt noget frustreret over, at regeringen ikke gør mere. Det er vigtigt, at vi kommer ud af krisen med et ligeså stærkt lokalt erhvervsliv, som det vi havde inden, afslutter Marie Bjerre.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: