LOUNS: Johannes V. Jensen er ikke til at komme udenom, når man gør Danmarks bedste digtere op.
Derfor indgår digteren naturligvis også i en ny digterrute, der i dag fredag åbnes landet over.
Ruten består af et landsdækkende net af holdepunkter, tilknyttet danske forfattere. Ud fra hver af holdepunkterne er der en afmærket rute, hvor man følger i digterens fodspor. Projektet har været over to år undervejs. Størstedelen af holdepunkterne landet over indvies på fredag mens resten venter til efteråret.
Ud i naturen – ind i litteraturen
Så er Johs. V. Jensen endnu ikke kommet ind ”under huden” ved at læse hans værker, så kan han måske komme det, ved at besøge et af de steder ude i naturen som han har ladet sig inspirere af.
Louns Halvøen
For Johs. V. Jensen var det bl.a. Louns Halvøen
Derfor er det også ved ”Udestuen” på Louns at den lokale del af Digterruten indvies i dag fredag kl. 14.00. Det sker med sang og musik – og naturligvis masser af natur.
”Danske digterruter” er et nyt projekt, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. På den måde kan man sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske digtere på en helt ny måde.
På digterruterne kan man – foruden blot at nyde landskabet – få adgang til lydposter og ”bogmærker” som guider gennem et landskab og en natur, der har inspireret digteren og dennes forfatterskab.
Følg bogmærker
De bogmærker der er valgt fra Johs. V.’s forfatterskab er: Barndommens Sig, Blindebuk, Einar Elkær, Sommersolhvervssang, Kongens Fald, Norne-Gæst og Tordenkalven.
Johs. V. Jensen digterrute er på 5,14 km og følger den gule rute på Louns Halvøen. Ruten går gennem agerland, skovbakker, strandeng, klint, limfjordskyst og skov.
Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet er indtil videre den nordligste geografisk beliggende repræsentant i samarbejdet, men også Aakjærselskabet, med Jeppe Aakjærs Jenle på Salling er med i samarbejdet.
Meget at byde ind med
-Vi glæder os over at være en del af projektet, siger museumsleder Peter Hørup, der også mener at museet i Farsø – og ikke mindst den måde Johs. V. beskriver naturen på, har haft meget at byde ind med.
For det første kan vi tage udgangspunkt i det tidligere projekt ”Limfjordsegnens digtere”, men ikke mindst i særudstillingen ”Jensen og Naturen”, som vi havde på museet i Farsø for et par år siden.
-Glæden ved naturen, den skarpe natursansning og opfattelsen af menneskets forbundethed med naturen var motoren i Johs. V. Jensens forfatterskab. Hans uforlignelige evne til at tilegne sig naturoplevelser og omsætte dem i kunstneriske udtryk båret af en eminent sprogbeherskelse er en væsentlig grund til, at Johs. V. Jensens forfatterskab forsat – og i stigende grad – opleves som aktuelt og vedkommende, forklarer Else Marie Drost formand for Støtteforeningen og Hans Støttrup, formand for museets bestyrelse, der sammen med museumsleder Peter Hørup har bidraget til projektet.
Kan trække flere gæster til museet i Farsø
Vi har helt klart en forventning om at Danske digterruter kan være med til at trække flere gæster til museet i Farsø og skabe nogle oplevelser i Vesthimmerland omkring de naturværdier, der er i området.
Digterruterne er udviklet i forskellige natur- og landskabstyper samt i udvalgte byer og bydele, så stort set alle egne af landet samt en række biotoper er repræsenteret, ligesom de litterære stemmer og bidrag trækker linjer fra 1700-tallet til i dag.
Projektets leder, professor Johs. Nørregaard Frandsen, H.C. Andersen Centret ved SDU, siger:
– Vi ser frem til forhåbentligt at åbne endnu flere danskeres øjne for, hvilken rigdom af litteratur og landskaber den danske kultur- og naturarv byder på. Med Danske digterruter sætter vi fokus på, hvordan vi som mennesker er formet af vores sprog, kultur og historie men også af vores natur og landskaber.
De 18 digtere der indgår i digterruten er: B.S. Ingemann, Carit Etlar, Emil Aarenstrup, H.C. Andersen, H.A. Brorson, Ambrosius Stub, Henrik Pontoppidan, Holger Drachmann, Jeppe Aakjær, Johannes Jørgensen, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Kaj Munk, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Steen Steensen Blicher, Tove Ditlevsen, Dan Turèll og Michael Strunge.