Lige nu har vi i Gedsted en frygt for, at vi bliver udraderet.

Norma Hinrup Andersen

Norma Hinrup Andersen

Af: En af de mange frivillige på Plejecenter Søndervang, Gedsted
Norma Hinrup Andersen

Skolen er i spil til nedlukning, det samme gælder nu desværre også Plejecenter Søndervang

Det bør ikke ske !!!!
Vesthimmerlands Kommune ER en landkommune, som består af mange små samfund, som kommunen ikke kan undvære og derfor er såvel skolen som plejecentret nødvendig

Søndervang har den størrelse, der gør, at det føles som et hjem
Cafeen er et godt samlingspunkt, hvor der altid er nogen at snakke med, samtidig ligger den i tæt forbindelse med køkkenet, hvorfra duften af mad og bagværk breder sig. Det er hjemligt og skaber aktivitet, når nogle af beboerne hjælper med at ordne de nye friskopgravede kartofler, der serveres sommeren igennem. Ligesom de selvfølgelig hjælper til når de friske jordbær skal ordnes. Beboerne hjælper også med sammenlægning af vasketøj, strygning, bagning af småkager, havearbejde samt pasning af høns og husets kat etc. Disse opgaver i hverdagen, gør at beboerne føler sig værdifulde og levende.

Søndervang har 16 naboer i de visiterede boliger på Søndertoften
Naboerne har stor glæde af nærheden til plejecentret. Her kan de komme og spise med, hvis det kniber med appetitten når man spiser alene. Desuden er de flittige deltagere i arrangementerne på Søndervang, alt lige fra bankospil til fester og udflugter. I en tid hvor der er stor fokus på vigtigheden af at være aktiv, have socialt samvær og forebyggelse af ensomhed, – så kan Søndervang ikke undværes.

Søndervang har et engageret personale
De hjælper med at skabe et godt hverdagsliv med indhold. Udover den daglige pleje, sørger de for mulighed for motion i form af stolegymnastik, leg med bold (se bare Søndervangs Facebook-side), motionscykling samt gåture og cykelture med Rickshaw og tandemcykel. De sørger for at beboerne bruger husets dejlige orangeri eller terrasser når vejret er til det. De sørger for at beboerne kan komme i biografen, hvor der vises film efter ønske og hvor der selvfølgelig serveres popcorn, slik og sodavand. Filmene vises på et nyt stort tv, som er en del af en gave på 100.000,– kr. fra en tidligere beboer. Donationen blev derudover brugt til en forbindelse, så der kan streames gudstjenester, koncerter o.l. direkte fra Gedsted Kirke.

Personalets omsorg er med til at skabe trygge, glade og tilfredse beboere.

Søndervang har mange frivillige
Plejecentret har en støtteforening, med mange medlemmer. Foreningens bestyrelse skaffer penge til aktiviteter. Foruden kontingentet, der indbringer ca. 10.000.—kr., så sælges der hvert år lodsedler, som indbringer 20.000,– kr. (byen støtter flot op ved at købe). Der arrangeres loppemarked, som indbringer godt 12.000,– kr. Der laves tombolaer og sælges amerikansk lotteri ved arrangementer. Foreningen modtager også donationer fra forskellige fonde.

Pengene bruges til 2-3 årlige busture. Der holdes meget populære bankospil hver 14. dag. Der betales for musik ved forårsfest og høstfest. Beboerne får vin, øl og vand efter ønske i weekenderne. De ny-opgravede kartofler betales også + en del is i sommerens løb. Der holdes aktivitetsdage med konkurrencer rundt i huset. Der ydes tilskud til haven med flis og blomster. Der er lige betalt for en speciel trillebør til en beboer, der gerne vil hjælpe i haven.

Udover bestyrelsen, der hjælper ved husets arrangementer, findes der mange andre frivillige. Nogen arrangerer mandagsklub, hvor der er mange deltagere -også ude fra byen. Nogen er gå-venner. Nogen kommer og bager vafler. Nogen er ledsagere til læge og hospitals besøg.

Lige nu ønsker samfundet mange flere frivillige. Smid ikke de frivillige væk, og hvis Søndervang nedlægges, er det det, der sker.

Søndervang ligger midt i byen
Det gør at mange kigger ind på et kort besøg. Det betyder også, at hvis der er arrangementer i byen kan beboerne let være med. Beboerne er tæt på byens dagligvarebutik.

Søndervangs faste læge har en lille ”klinik” i huset. Den bruges også af fodterapeuter, der udover hjemmets beboere også betjener folk fra byen. Det er en stor hjælp for mange i Gedsted. Rummet bruges også af de frisører, der kommer og betjener hjemmets beboere.

Starten på Søndervang – ”De gamles hjem” i Gedsted blev taget i brug i 1958. Søndervang skal ikke bestå fordi det har været her længe, men fordi det er et en fantastisk HJEM, hvor beboerne føler, at de har en værdig alderdom.

Ovenstående er stærke argumenter for at Søndervang bør bevares.

Vesthimmerlands Kommune er en dejlig kommune med fuglesang, smuk natur og højt til loftet. Det er en gave, som kommunen skal udnytte og for at kunne det, skal de små samfund bevares, som de fantastiske levesteder de er.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: