ULLITS: Her til aften havde Landsbyudvalget i Vesthimmerland inviteret byrådskandidater og beboerne i de Vesthimmerlandske landsbyer til samling i Ullits Minihal.
Som formand for landbyudvalget, Heidi Glerup(Østrup) klart udtrykte det i sin velkomst, så vedrører indsatser og vilkår 45 landsbyer i Vesthimmerland og ikke mindst den halvdel af Vesthimmerlands befolkning, som er bosiddende i landdistriktet.
Formålet var at debattere hvordan fremtiden ser ud for de vesthimmerlandske landsbyer?
– Foreløbigt fire år frem, som de 17 kandidater i panelet først og fremmest har gjort sig tanker om. Derfor fik hvert parti indledningsvis taletid til at fremføre, hvad de ønsker for landsbyerne. Nogle malede med den brede pensel, mens andre hev konkrete projekter frem.
Især bosætning blev det store debatemne. Det skyldes ikke mindst, at landsbyerne hidtil er blevet overset i kommunens bosætningskampagne, som har fokuseret på kommunens fire største byer og i særdeleshed Aars.
Gitte Brændstrup, som også er formand for Blære Beboerforening nævnte et konkret eksempel fra Blære, hvor et ungt par gerne ville bygge, men ikke følte de kunne få den fornødne hjælp i kommunens forvaltning og derfor valgte følge kommunens anbefaling og bygge i Aars. Hvordan skal vi kunne udvikle os i landbyerne og underbygge skole og aktiviteter, hvis kommunen modarbejder os, lød det indirekte fra Gitte Brædstrup, der efterlyste nogle flere byggegrunde i landsbyerne.
Svaret fra panelet var delt. Fra Signe Nøhr (C) lød det: Vi skal ikke have byggegrunde i alle landsbyer. Mens hendes partifælle Niels Krebs Hansen blødte lidt op og sagde det beror på dialog med de små byer. Fra Inger Nielsen fra Venstre lød det. Send et høringssvar til den nye kommuneplan der gælder for de næste 12 år. Jeg synes det er vigtigt at hjælpe dem der gerne vil bygge der hvor de vil. Fra DF’s Brian Christensen lød det, at det godt at de gøres opmærksom på problemet her i valgkampen. Kommunens bosætningskampagne gælder ikke for de små byer, det har jeg erfaret de seneste fire år.
Et andet konkret spørgsmål fra salen lød. Lukker I flere skoler i de kommende fire år?. Her var alle partier enige. Nej, Der skal ikke lukkes skoler. Altså medmindre der ingen børn er tilbage i en skole. – Så er vi jo nødt til at lukke den, lød det fra Kirsten Moesgaard fra VestHimmerlandsListen. Fra Inger Nielsen (V) lød det: Vi har de skoler vi skal have bestående af 9 folkeskoler og 6 friskoler. Vi har brug for at få usikkerheden væk omkring dette spørgsmål og med elevtildelingsmodellen som vi har indført fra i år lover det godt.
Fra formand for Testrup Beboerforening Annamaria Dürr Nielsen lød bestillingen til kandidaterne. Vi skal have en cykelsti på den stærkt befærdede Testrupvej fra Testrup til Aalestrup af hensyn til vores børn. Fra formand for Teknik – og Miljø, Niels Krebs lød det: Søg trafiksikkerhedspuljen, hvorefter det prompte lød fra Gitte Brændstrup, Blære: God kamp!
Der blev også bragt lægemangel og responstider op. Her var svaret, at det ikke hører under kommunen, men regionen og man fra kommunalpolitikernes side kun kan presse på.
Af visioner for landsbyerne lød det bl.a. fra Søren Virenfeldt fra VesthimmerlandsListen “ASF” – Almindelig Sund Fornuft. Det betyder bl.a. at der kommer styr på landsbyernes faldefærdige huse og vilkår, førend der skal bygges et stort svømmecenter i Aars.
Fra Retsforbundets Martin Sørensen lød det. Hvis vi skal have landsbyerne på fuld højde med de fire hovedbyer skal der oprettes lokalråd i hvert skoledistrikt. Rådene skal have 5 lokalt valgte medlemmer samt to byrådsmedlemmer, lød det konkret fra Martin Sørensen, som gentog sit forslag flere gange i løbet af aftenen som en løsning på skævvridningen mellem land og by.
De 128 fremmødte debatterede lystigt og på falderebet blev en ny kulturpolitik bragt på bane. Her var svaret fra Liberal Alliances Nicklas Findinge: Det kan de folkevalgte ikke definere – det skal I som borgere. Vi kan bidrage med rammerne, mens I skal bidrage med indholdet.
Og det var også konklusionen for aftenen. Kom med indhold i form af initiativer og projekter til landsbyerne, så skal kommunen nok bakke op om dem.