VESTHIMMERLAND: Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune godkendte på sit møde i sidste uge Landdistriktsrådets indstilling om fordeling af midler til lokale projekter i Vesthimmerlands landsbyer.
Der er i årets budget afsat 1,5 mio. kr. til formålet, hvoraf de 250.000 kr. er øremærket til ressourcer og kapacitetsopbygning i landdistrikterne. Resten af midlerne kan søges af Vesthimmerlands 45 borger- og beboerforeninger, som indgår i landsbysamarbejdet.
Fremme af fællesskab, kultur og lokale initiativer
Styrkelse af fællesskab og lokal identitet sker gennem projektstøtte. Puljemidlerne skal støtte projekter, der fremmer fællesskab, kultur og lokale initiativer, og tildelingen er en del af kommunens strategi for at udvikle de enkelte landsbyer og fremme en stærkere fælles identitet i landdistrikterne. Denne strategi tager afsæt i Landdistriktspolitikken, som blandt andet fokuserer på at styrke det lokale engagement og øge borgernes muligheder for at forme deres nærområder.
Nye projekter her fået støtte i anden ansøgningsrunde
I anden ansøgningsrunde er knap 590.000 kr. fordelt til projekter i landsbyerne. Blandt de projekter, der modtager støtte, er BølleBobBanen i Hornum, som får 36.000 kr. fra puljen til realiseringen af et større projekt på 240.000 kr. Midlerne går også til Den Gamle Smedie i Gatten, der får nyt liv, og i Ertebølle sikrer midlerne en trailer, der gør det muligt at genoptage det populære arrangement Fjordens Dag og tilrettelægge spontane events.
Derudover har flere lokale samlingssteder fået tilskud til forbedringer som nye borde og bænke.
Støtte til både store og små projekter i landsbyerne
Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Per Nyborg, understreger puljens betydning for både små og store initiativer i kommunens landdistrikter:
-Projektpuljen gør en stor forskel for de mange borger- og beboerforeninger, som kan søge til både små forbedringer og større udviklingsprojekter. Det glæder mig at se, at mange foreninger bruger puljen som springbræt til at opnå finansiering fra større fonde, hvilket giver dem mulighed for at gennemføre endnu større projekter. Samtidig ved vi, at ikke alle foreninger har samme erfaring med fondsansøgninger, og her er vores landsbycoach-ordning en stor hjælp, siger Per Nyborg.