Landbohaven blev indviet

FARSØ: Det var ikke ligefrem havevejr, da Landbohaven ved Plejecenter Højgården, sidste tirsdag blev indviet. Udenfor ruskede vinden i trætoppene og vejrmøllen spinnede lystigt. Derfor blev indvielsesceremonien rykket indenfor bag de store panoramavinduer i plejecentrets fællesrum, hvor det store vue ud over Landbohaven også var at få.

Socialudvalgsformand Kurt Friis Jørgensen og Sundhedsudvalgsformand Kirsten Moesgaard stod for snorklipningen, mens initiativtagerne Alice Skals(t.v.) og Dorthe Bredtoft (t.h.) ser til.

Landbohaven er et spændende projekt bl.a. med en grå Massey Ferguson som havekunst.

I højbedene gror der grøntsager og blomster.

Arne Nøhr har en stor andel i opbygningen af Landbohaven. I forbindelse med indvielsen havde han lavet en stenkunst.

Projektet med Landbohaven blev sat i gang af Dorthe Bredtoft og Alice Skals for snart fire år siden. Ud over at have vakt stor opmærksomhed i Vesthimmerland, som i øvrigt har kastet en del sponsormidler af sig, så har de to initiativtagere også op til flere gange, været rundt omkring i landet for at holde foredrag om deres projekt. – Landbohaven er nemlig mere end en have, den forkæler også sanserne, minderne og mobiliteten.     

I sin tale kunne formand for socialudvalget i Vesthimmerlands kommune, Kurt Friis Jørgensen kun udtrykke sin beundring for projektet, som også han stiftede bekendtskab med for fire år siden, da Dorthe Bredtoft og Alice Skals pressede på med at få udearealerne fra de omkringliggende ældreboliger inddraget i Landbohaven også – til fællesnytte forstås!.

Som landmand udtrykte Kurt Friis Jørgensen sin særlige stolthed over at det er blevet en landbohave. De fleste af beboerne og dagcenterbrugerne på Højgården har nemlig en relation til landbruget. Den generation, der lige nu opholder sig på Højgården har oplevet den største udvikling i livet, lød det videre fra Kurt Friis Jørgensen. De har oplevet overgangen fra hest til traktor, fra vandpumpe til vandhane, fra petroleumslampe til elektricitet. Der er mange minder i denne have.

Inden klipningen af den røde snor blev foretaget, kunne dagens anden taler Kirsten Moesgaard, formand for sundhedsudvalget, stemme op om Kurt Friis Jørgensens ord. – Jeg vil ønske jer tillykke med landbohaven. Selv for mig er der mange minder i Landbohaven. Jeg er vokset op på et mejeri og har da kastet mit blik på mælkejungerne, som er placeret i haven.

Efter at Kirsten Moesgaard og Kurt Friis Jørgensen i fællesskab havde klippet den røde snor indendørs, vovede mange af de mange fremmødte sig alligevel ud i haven, hvor der ventede endnu en afsløring, nemlig en stenskulptur udført af Arne Nøhr. Arne Nøhr er en af de personer, der har lagt rigtig mange timer i haven med anlæggelse af højbede, stensætninger m.v. Der synes han også en stenskulptur med ”Landbohaven” indgraveret skulle have sin plads i haven.

Der blev kastet beundrende blikke over haven, der nu langt om længe blev indviet.                                 

De to initiativtagere påpegede dog, at haven aldrig bliver helt færdig. Den skal være i fortsat udvikling med plads til fornyelse.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: